29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-05-19 18:12:33 - 2023-05-20 24:00:00

Issued: 19-05-2023, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

De as van een zuidwest-noordoost georiënteerde gordel van hoge druk bevindt zich ten noorden van de FIR. Hierdoor heeft ons aandachtsgebied te maken met een aanhoudende noordoostelijke stroming van polaire lucht. Een zuidwest-noordoost georiënteerd warmtefront boven het zuidoosten van Polen trekt westwaarts en bereikt pas (tegen) zondagmiddag het oosten van het land aan de grond (tijd-hoogtediagrammen van theta-w of theta-e zijn het meest illustratief). Op nadering hiervan wordt vochtigere lucht aangevoerd met geleidelijk ook een (licht) potentieel onstabiele opbouw.

Modelbeoordeling:

EC is te vochtig onder de subsidentie waardoor deze te veel uitspreidende Cu en te lage temperaturen heeft. Alle modellen hebben in de nacht naar zondag boven het noorden en oosten van het land enkele buien (zonder onweer), die vanaf hoogte ontstaan a.g.v. vrij sterke warmteadvectie en mogelijk ook een forcering in de vorm van een zwak nachtelijk windmaximum.

Wind(stoten):

Vanavond 6 Bft in Vlissingen en Hoek van Holland. Thermische effecten die een dagelijkse gang opleveren in windrichting en windsnelheid. Zee- en IJsselmeerwindfronten zijn goed te volgen in de convergentie. Op zaterdag wat meer gradiënt dan vandaag.

Bewolking:

Geleidelijk meer Cu/Sc/Ac van het oosten uit. In de nacht naar zondag in het noorden en oosten enkele Cb's met basis rond 5000 vt en toppen FL160.

Zicht:

Geen bijzonderheden. In een bui in de nacht naar zondag en zondagochtend mogelijk matig zicht.

Neerslag:

In de nacht naar zondag en zondagochtend in het noorden en oosten enkele lichte tot matige buien die van hoogte ontstaan. MUCAPE rond 500 J/kg, effectieve schering minder dan 20 kn. Weinig organisatie, vermoedelijk enkele geïsoleerde regenbuien. Geen signaal voor onweer in de modellen, pas boven Duitsland.

Temperatuur:

Te weinig dagelijkse gang in EC. Zaterdag is de aangevoerde lucht van oorsprong warmer, maar is er ook meer bewolking. Daardoor wordt het dan nauwelijks warmer dan vandaag.

Sluiten