29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-05-20 01:01:43 - 2023-05-21 24:00:00

Issued: 20-05-2023, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

De as van een zuidwest-noordoost georiënteerde gordel van hoge druk bevindt zich ten noorden van de FIR. Hierdoor heeft ons aandachtsgebied voorlopig te maken met een noordoostelijke stroming van polaire lucht. Een zuidwest-noordoost georiënteerd warmtefront boven Polen trekt westwaarts en bereikt pas (tegen) zondagmiddag het oosten van het land aan de grond (tijd-hoogtediagrammen van theta-w of theta-e zijn het meest illustratief). Op nadering hiervan wordt vochtigere lucht aangevoerd met geleidelijk ook een (licht) potentieel onstabiele opbouw. Ook de waterinhoud in de gele atmosfeer (Total Precipitable Water) neemt in het oosten toe naar 28-30 mm. Zondagavond nadert van het westen uit een klein hoogtelaag, dat mogelijk interactie maakt met evt buien boven het noordoosten van ons land/ en de Duitse Bocht.

Modelbeoordeling:

EC is steeds te vochtig onder de subsidentie waardoor deze te veel uitspreidende Cu en te lage temperaturen heeft. Alle modellen hebben in de nacht naar zondag boven het noorden en oosten van het land enkele buien (zonder onweer), die vanaf hoogte ontstaan a.g.v. vrij sterke warmteadvectie en mogelijk ook een forcering in de vorm van een zwak nachtelijk windmaximum. Zondag in de loop van de middag en avond berekenen alle modellen enkele buien nabij of boven het oosten en noorden. Zondag later op de dag wordt de interactie van evt. buien met het naderende hoogtelaagje een aandachtspunt.

Wind(stoten):

Vanavond 6 Bft in Vlissingen en Hoek van Holland. Thermische effecten die een dagelijkse gang opleveren in windrichting en windsnelheid. Vandaag is er wat meer gradiënt dan op vrijdag.

Bewolking:

Geleidelijk meer Cu/Sc/Ac van het oosten uit. In de nacht naar zondag in het noorden en oosten mogelijk enkele Cb's met basis rond 5000 vt en toppen FL160. Zondag in de loop van de middag en -avond in het oosten/zuidoosten mogelijk convectie vanaf de grond, toppen kunnen dan plaatselijk naar FL300-350 gaan. Boven de Noordzee noordwest van de FIR zit een gebied met stratus en mist nabij een oud front. Mogelijk komt dit zondag het (uiterste) noordwesten van de FIR binnen.

Zicht:

In buien mogelijk matig zicht.

Neerslag:

In de nacht naar zondag en zondagochtend in het noorden en oosten enkele lichte tot matige buien die van hoogte ontstaan. MUCAPE rond 500 J/kg, effectieve schering minder dan 20 kn. Weinig organisatie, vermoedelijk enkele geïsoleerde regenbuien. Dan nog geen signaal voor onweer in de modellen, pas boven Duitsland. Zondagmiddag/-avond in het oosten/zuidoosten mogelijk enkele stevige buien. CAPE is dan 1000-1500 J/kg, schering 15-20 knopen, single cel/pulse storm of enkele multi-cel.

Temperatuur:

Te weinig dagelijkse gang in EC. Zaterdag is de aangevoerde lucht van oorsprong warmer, maar is er ook meer bewolking. Daardoor wordt het dan nauwelijks warmer dan vandaag.

Sluiten