29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-05-21 23:40:15 - 2023-05-22 24:00:00

Issued: 21-05-2023, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een uitloper van het Azorenhoog ligt van Schotland naar Scandinavië. Boven Midden-Europa ligt een thermisch laag. Een zuid-noord georiënteerde thermische vore boven het uiterste westen van Duitsland trekt westwaarts en wordt maandag overdag stationair langs de oostgrens en de Duitse Bocht. Daar breidt de vore zich aanvankelijk westwaarts uit. Een hoogtelaag nabij East Anglia trekt maandag noordoostwaarts en bereikt in de nacht naar dinsdag het zuiden van Denemarken. Als gevolg van interactie (PVA) met het hoogtelaag activeert de thermische vore boven de Noordzee. De stroming wordt hierdoor noordwestelijk en een koufront bereikt hierin in de nacht naar dinsdag het noorden van de FIR. Het is herkenbaar aan een band met stratus, het ligt bij ongeveer theta-w 850 hPa 9-10 °C. Na passage trekt de rug zuidwaarts.

Modelbeoordeling:

De convectieve patronen in de uitvoer lijken op elkaar, maar in de details zijn er aanzienlijke verschillen. Ten opzichte van de uitvoer van vorige runs is de activiteit boven Nederland verder afgenomen. Actueel lijkt de diverse Harmonie uitvoer vrij goed op de waarnemingen. Maandag overdag lijkt de convectie boven land zich te beperken tot het uiterste oosten. In de HarmonEps uitvoer zijn er maar enkele leden met maandag convectie boven Nederland, maar de EC2112 Eps uitvoer laat in vrijwel alle leden in het noordoosten neerslag zien. De hoofdmoot zit boven de Noordzee. Zie verder neerslag en bewolking. Boven de Noordzee en in de nacht naar maandag in het uiterste zuiden is er een toenemend signaal voor stratus. Actueel zit er al stratus boven het zuidwesten. Maandagavond ontstaat in alle uitvoer op uitgebreide schaal stratus. Na passage van het koufront komen we in drogere polaire lucht.

Wind(stoten):

Windstoten bij de buien lijken beperkt te blijven. De grenslaag is stabiel. De uitschieters moeten dan ook komen van de waterloading a.g.v. zware regenval. In de noordwestelijke stroming neemt de wind boven zee toe naar 6-7 Bft.

Bewolking:

Boven het westen lokaal ST, mogelijk ook in het uiterste zuiden. CB toppen in de nacht naar maandag rond FL300. Boven de Noordzee maandag waarschijnlijk geclusterde CB's. In de middag in het uiterste oosten en in het noordoosten een kleine kans. Toppen dan ook mogelijk tot FL350. In de nacht naar dinsdag in toenemende mate ST, details verschillen in de diverse uitvoer, dus hier nog wel onzekerheid. Lokaal mogelijk aan de grond. Het koufront zorgt ervoor dat alle ST weggaat, ten oosten van het koufront dinsdag trekt de ST door dagelijkse gang wel op.

Zicht:

In zwaardere buien matige tot slecht zicht. Mist lijkt in de nacht naar maandag boven land niet waarschijnlijk (anders dan zeer lage ST in het uiterste zuidoosten), de kans is in de nacht naar dinsdag (lage stratus) wat groter.

Neerslag:

De buiigheid is in de div uitvoer weer minder geworden dan in de uitvoer van vorige runs. In de nacht naar maandag boven land weinig CAPE, rond 400 J/kg. Trigger is voornamelijk de outflow van eerdere buien, dit is in de waarnemingen ook zichtbaar. De westwaartse verplaatsing gaat sneller dan in de uitvoer. De effectieve schering is 15-20 kn, dus multicel. Maandag overdag CAPE tot 2000 J/kg in het uiterste oosten en het noordoosten, vergelijkbare schering. Er lijkt boven land geen echte trigger te zijn dan outflows van buien van Duitsland. Bovendien is er kou-advectie in de onderste 5000, geleidelijk 10000 vt. In het noordoosten kan tot en met maandagavond lokaal meer dan 20 mm vallen. Boven de Noordzee is er een duidelijke dynamische trigger (PVA) icm WA tussen 950 en 700 hPa.

Temperatuur:

Uitvoer is op (nachtelijke) effecten van buien na bruikbaar.

Sluiten