29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-05-22 05:14:59 - 2023-05-23 24:00:00

Issued: 22-05-2023, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een uitloper van het Azorenhoog ligt van Schotland naar Scandinavië. Boven Midden-Europa ligt een thermisch laag. Een zuid-noord georiënteerde thermische vore boven het noordoosten van Nederland en de Duitse Bocht trekt later op maandag langzaam oostwaarts. Een hoogtelaag nabij East Anglia trekt maandag noordoostwaarts en bereikt in de nacht naar dinsdag het zuiden van Denemarken. Als gevolg van interactie (PVA) met het hoogtelaag is de thermische vore boven de Noordzee sterk geactiveerd. De stroming wordt hierdoor noordwestelijk en een koufront bereikt hierin in de nacht naar dinsdag het noorden van de FIR. Het is herkenbaar aan een band met stratus, het ligt bij ongeveer theta-w 850 hPa 9-10 °C. Na passage trekt de rug zuidwaarts.

Modelbeoordeling:

De convectieve patronen in de uitvoer lijken op elkaar, maar in de details zijn er verschillen. Actueel lijkt de diverse Harmonie uitvoer vrij goed op de waarnemingen. Maandag overdag lijkt de convectie boven land zich te beperken tot het uiterste oosten en uiterste noorden. In de HarmonEps uitvoer zijn er maar enkele leden met maandag convectie boven Nederland, maar de EC2118 uitvoer en de EC2112 Eps uitvoer laat in vrijwel alle leden in het noordoosten neerslag zien. De hoofdmoot zit boven de Noordzee. Zie verder neerslag en bewolking. Er zit actueel boven Nederland meer stratus dan in de uitvoer, maar het patroon in de Harmonie43 uitvoer is min of meer goed. Maandagavond ontstaat in alle uitvoer op uitgebreide schaal stratus. Na passage van het koufront komen we in drogere polaire lucht.

Wind(stoten):

Bij MG een uitschieter van 58 kn gemeten. Dit soort sporadische signalen zitten ook in de uitvoer. De grenslaag is stabiel. De uitschieters moeten dan ook komen van de waterloading a.g.v. zware regenval. In de noordwestelijke stroming neemt de wind boven zee toe naar 6-7 Bft.

Bewolking:

In de zuidelijke helft lokaal ST, maandag overdag oplossend. Boven de Noordzee maandag geclusterde CB's, toppen tot FL350. Maandmiddag in het oosten en in het noordelijk kustgebied een kleine kans op CB's. Toppen dan ook mogelijk tot FL350. In de nacht naar dinsdag in toenemende mate ST, details verschillen in de diverse uitvoer, dus hier nog wel onzekerheid. Lokaal mogelijk aan de grond. Het koufront zorgt ervoor dat alle ST weggaat, ten oosten van het koufront dinsdag trekt de ST door dagelijkse gang wel op.

Zicht:

In zwaardere buien matige tot slecht zicht. Mistbanken lossen maandagochtend vrij snel op. Kans op grootschaliger mist is in de nacht naar dinsdag (zeer lage stratus) wat groter dan in de nacht naar maandag.

Neerslag:

De buiigheid boven de Noordzee wordt voornamelijk getriggerd door outflows. CAPE is daar circa 700 J/kg, schering rond 15 kn. Maandag overdag CAPE tot 2000 J/kg in het uiterste oosten en het noordoosten, schering ca 15 kn. Er lijkt boven land geen echte trigger te zijn dan outflows van buien van Duitsland. Bovendien is er kou-advectie in de onderste 5000, geleidelijk 10000 vt. In het noordoosten kan tot en met maandagavond lokaal meer dan 20 mm vallen. Boven de Noordzee is er een duidelijke dynamische trigger (PVA) icm WA tussen 950 en 700 hPa.

Temperatuur:

Uitvoer is op (nachtelijke) effecten van buien na bruikbaar.

Sluiten