26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-08-30 12:42:59 - 2020-08-31 24:00:00

Issued: 30-08-2020, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een geleidelijk in kracht afnemende noordelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een klein laag, 10 UTC boven Overijssel, trekt opvullend zuidwaarts. Aan de noordflank hiervan trekt vanmiddag en vanavond een NNO-ZZW georienteerde occlusie over het land. Noord daarvan wordt wat drogere lucht aangevoerd. Op hoogte is er aanvankelijk nog sprake van een cyclonaal zadelgebied boven ons land. Dit trekt oostwaarts waardoor op hoogte de stroming geleidelijk licht anticyclonaal wordt, eveneens uit het noorden. Van het noorden uit neemt de onstabiliteitsdiepte later vandaag sterk af. Er ontstaat een subsidentie-inversie op 5000-6000 vt. In de noordelijke stroming trekken nog enkele zwakke troglijntjes zuidwaarts, maar veel activiteit zit daar niet op.

Modelbeoordeling:

Qua wind zitten de Harmonie-versies er vanwege de convectieve component boven zee beter op. Verder laten de modellen een vergelijkbare ontwikkeling zien. Harmonie en EC laten nog een enkel licht buitje zien en houden het boven land morgen op de meeste plaatsen droog. EC en met name Hirlam geven een wat uitgebreider signaal, maar smeren dat waarschijnlijk teveel uit.

Wind(stoten):

Een stevige gradiƫnt aan de westflank van het laag geeft 6-7 Bft boven de zuidelijke Noordzee en IJsselmeer/Wadden. Langzaam neemt de wind af.

Bewolking:

TCu/Cb's, toppen eerst tot FL150-200 in het uiterste zuiden, later TCu, toppen FL100-150. Vanaf zee Sc, toppen rond 6000 vt, die in de loop van de nacht de neiging heeft om wat meer te gaan breken. Daaronder in de kustgebieden Cu. Verder komt er aanvankelijk in het oosten en zuidoosten plaatselijk nog St voor, die de komende uren zou moeten optrekken door dagelijkse gang en een aantrekkende wind. In de Limburgse heuvels in de nacht mogelijk nog St door stuw. Maandag overdag een mengeling van Sc en Cu die zich vormt.

Zicht:

Goed, alleen in intensievere neerslag matig zicht. Kans op mist is de komende nacht klein met vrij veel wolkenvelden en aanvoer van iets drogere lucht. In de nacht naar dinsdag zijn er tijdens opklaringen enkele mistbanken mogelijk, hoewel de signalen in de uitvoer niet heel sterk zijn.

Neerslag:

Na passage van het occlusierestant vanmiddag en vanavond treedt stabilisatie op en wordt het vrijwel overal droog. CAPE is in het uiterste zuiden aanvankelijk nog rond 500 J/kg, schering is er nauwelijks. In de kustgebieden blijft in de nacht en maandag overdag lokaal een lichte bui mogelijk, maar veel stelt dit niet voor.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten