26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-09-05 04:46:27 - 2020-09-06 24:00:00

Issued: 05-09-2020, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen trekt opvullend naar het zuiden van Noorwegen. Het bijbehorende koufront ligt van het midden van Duitsland via het noordoosten van België naar Bretagne. Het is herkenbaar aan een theta-w 850 hPa band van 15-16 °C. Het trekt langzaam zuidoostwaarts. Een NO-ZW georienteerde occlusie ligt ongeveer op de lijn EHGG/EHFS, trekt zuidoostwaarts en verlaat in de loop van de ochtend het land. Een kortgolvige hoogtetrog boven Het Kanaal trekt vanochtend oostwaarts en bereikt aan het einde van de ochtend het zuidwesten van Duitsland. Aan de voorzijde van deze trog activeren de occlusie en het oude koufront door stijgbeweging op hoogte (PVA). Zondagochtend passeert de grootschalige hoogtetrog, de stroming wordt daarna noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

De activiteit van de activerende occlusie en het koufront boven het noordoosten van België en het uiterste zuidoosten van ons land is inmiddels eenduidig in de uitvoer, hoewel de neerslag op de occlusie actueel door HIR/EC het beste wordt beschreven. De Harmonies pikken het stratiforme signaal van de occlusie niet goed op. De (actieve) neerslag op het koufront wordt door de Harmonies goed beschreven zowel qua intensiteit als timing.

Wind(stoten):

Bij buien zondagochtend kans op windstoten tot ca. 25 kn.

Bewolking:

Bij de occlusie Cu en As/Ac/Ns, waaruit tevens inzaaiing plaatsvindt. Bij het koufront Sc/Ac en mogelijk een (ingebedde) Cb. Vanochtend boven het uiterste ZO in de (vroege) ochtend mogelijk St. In de polaire lucht overdag Cu en een enkele TCu, toppen tot max 9000 vt in het noorden, in de loop van de middag en avond neemt de onstabiliteitsdiepte toe, met daarbij kans op enkele Cb's, toppen zondagochtend tot ca. FL150.

Zicht:

In neerslag mogelijk matig. In de nacht naar zondag in het zuidoosten kans op een ondiepe mistbank.

Neerslag:

In het restant van de nacht en vanochtend ca. 3-5 mm neerslag. Bij de buiigheid van zaterdag CAPE tot hoogstens 100 J/kg, zondagochtend 200-400 J/kg. Schering is de gehele periode gering met 5-10 kn, convectieve modus is single cell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten