26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-09-05 18:43:44 - 2020-09-06 24:00:00

Issued: 05-09-2020, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavie en een hogedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden wordt een westelijke stroming met de aanvoer maritiem polaire lucht in stand gehouden. Een zwakke trog boven het oosten, verlaat spoedig het land. In de tweede helft van de avond passeert een kortgolvige hoogtetrog. Een zwakke kustvore, die in de loop van de nacht ontstaat zal zondag overdag geleidelijk oostwaarts over het land bewegen en aan het begin van de middag het land verlaten. In de middag zien we tijdelijk een zwakke rug over met name het zuidelijk deel van het land. In de bovenlucht passeer in de middag de grootschalige hoogtetrog, de bovenlucht zal vervolgens geleidelijk weer iets opwarmen.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn in grote lijnen consistent met elkaar, qua representatie van buien uiteraard wel op detail verschillend.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de polaire lucht convectieve bewolking en op de trog actueel In het noordoosten CB's met toppen tot ca. FL150, elders TCu met toppen tot ca. FL100. Vanavond door de kouder wordende bovenlucht boven zee en in de kustgebied geleidelijk wat meer convectieve ontwikkeling. Ook de kortgolvige hoogtetrog zal later vanavond mogelijk een rol kunnen spelen, evenals de convergentie op de kustvore in de loop van komende nacht. Ook zondag overdag blijft de convectieve bewolking aanwezig, de onstabiliteitsdiepte neemt zelfs nog even toe naar ca. FL170. Vanwege de langere strijklengte over het warme zeewater zien we wel steeds de meeste en diepste convectie boven het noordelijk deel van het land.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien uitstekende zichtcondities. Komende nacht dieper landinwaarts mogelijk nevel of een enkele mistbank.

Neerslag:

Bij de actuele buien in het noorden CAPE tot hoogstens 100 J/kg, morgenochtend/middag 200-400 J/kg. Schering is de gehele periode gering met 5-10 kn, convectieve modus is single cell, bij zwakke troglijntjes (kustvore) soms wat meer geclusterd. Meeste buien voor de noordelijke helft van de FIR en de noordelijke helft van het land, zie ook bij bewolking.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten