26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-09-07 12:38:08 - 2020-09-08 24:00:00

Issued: 07-09-2020, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend laag tussen IJsland en de Noordkaap heeft als tegenhanger een hoog tussen de Azoren en Ierland met een uitloper boven Midden-Europa. Boven onze omgeving voert een west- tot zuidweststroming maritiem polaire lucht aan. Restanten van een occlusie trekken in eerste instantie nog over het noorden van het land oostwaarts. Een NO-ZW georiënteerd warmtefront, behorend bij eerdergenoemd sturend laag, ligt momenteel boven Ierland, beweegt oostwaarts en trekt komende nacht en dinsdagochtend oostwaarts over ons aandachtsgebied. Het koufront trekt dinsdagochtend zuidwaarts over het noorden van ons aandachtsgebied en blijft dinsdagmiddag oost-west georiënteerd boven het noorden van het land slepen (er passeert dan een trekrug), waarna het front in de avond weer noordoostwaarts beweegt. In de warme sector is de aangevoerde lucht maritiem tropisch van oorsprong.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn consistent en bruikbaar. Vanmiddag nog met de gebruikelijke detailverschillen v.w.b. de timing en locatie van de buien. De lage bewolking tijdens passage van en achter het warmtefront wordt door de modellen verschillend opgelost, hoewel het signaal wel in alle modellen terugkomt. De progtemps laten een vrij dikke (vrijwel) verzadigde laag zien die waarschijnlijk wel motregen gaat produceren waarin ook St aangemaakt kan worden. Vandaar dat we het St-signaal in HAP1 en HAP3 wel realistisch vinden. EC lijkt veel te rooskleurig met de condities, ook omdat we dat vaker bij EC zien.

Wind(stoten):

Vanavond en komende nacht in de kustdistricten kans op 6 Bft, vooral in de noordelijke kustdistricten zal het wel gaan gebeuren.

Bewolking:

Tijdens passage van de (diffuse) occlusie vanmiddag Sc/Cu en enkele Tcu's, toppen tot ca. FL100. Verder in de polaire lucht convectieve bewolking Cu/Sc en mogelijk nog een enkele TCu. Op nadering van het warmtefront maandagavond Sc/Ac/Ci. Inzaaiingsbuien lijken niet aan de orde, daarvoor stabiliseert het te snel onderin. Op het warmtefront en in de warme sector St/Sc, toppen tot ca. FL080, in de loop van de dinsdag geleidelijk tot FL050.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien uitstekende zichtcondities. In frontale neerslag dinsdag matig tot slecht zicht (coalescentieneerslag).

Neerslag:

De CAPE neemt snel (nog) verder af. Bij de inactieve occlusie en daar vooruit nog enkele geïsoleerde buien. In de warme sector en de bijbehorende fronten met name in het noorden en noordwesten geregeld motregen of regen, het gaat om coalescentieneerslag. Hirlam is hier zoals gebruikelijk het duidelijkst en mogelijk iets te overdreven in.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten