Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

24-06-2019 05:02 - KNMI - m.b.t. 24-06-2019 t/m 25-06-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 25 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een gordel van hogedruk ligt vandaag boven Noord-Europa en valt in de loop van dinsdag uiteen in een hoog ten zuiden van IJsland en een hoog boven Noordoost-Europa. Een lagedrukgebied bevindt zich gedurende de periode ten westen van het Iberisch Schiereiland. Tussen beide druksystemen bevindt ons aandachtsgebied zich in een oost- tot zuidoostelijke stroming waarmee zeer warme lucht wordt aangevoerd. De hoogtestroming blijft anticyclonaal. Een N-Z georiënteerde golvende frontale zone, met boven het westen van het Kanaal een vlak laag, trekt langzaam noordwaarts en blijft gedurende de hele periode het uiterste westen van de FIR schampen. Vanuit het vlakke laag vormt zich in de loop van de middag/avond een vore net ten westen van de (west)kust. Dinsdagnacht/ochtend zien we een volgend vlak laag, waarschijnlijk deels van thermische aard, over Bretagne naar het westen van de FIR bewegen, waar deze dinsdagmiddag als vore komt te liggen. In de loop van dinsdagmiddag/avond trekt deze oostwaarts over het land, waarmee de stroming aan de grond om gaat naar noordwest.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is de neerslag bij het golvende front dat gedurende de hele periode van tijd tot tijd het uiterste (noord)westen van de FIR schampt. Het meest stratiforme karakter van de neerslag momenteel wordt eigenlijk alleen door HIR en EC opgepikt maar is duidelijk zichtbaar op de radar. Vanmiddag/avond zien we ook in H36 een minimaal signaal, dan duidelijk convectief. Dinsdagnacht volgt er in H36 een convectief complex en hebben EC en HIR in mindere mate ook een actiever neerslaggebied. Voorlopig gaan we uit van af en toe wat buiige regen, de atmosfeer blijft vanaf middelbaar niveau onstabiel, en vooral vanmiddag/vanavond en dinsdagnacht meer (mogelijk georganiseerde) buien. Alles boven de Noordzee. Een ander aandachtspunt is de ontwikkeling van een potentieel diep onstabiele atmosfeer in de loop van vanmiddag/vanavond in/nabij de vore boven land in het westelijk kustgebied. CAPE-waarden in de orde van 1000-2000 J/kg. Alleen Hirlam en H36 hebben een zwak neerslagsignaal, maar net buiten de kust. De progtemps ogen te droog boven de grenslaag, echter met wat meer convergentie in de vore is een enkele regen- of onweersbui waarschijnlijk niet helemaal uitgesloten. De kans hierop is zeer klein en daarom niet in de verwachtingen opgenomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vanmiddag landinwaarts op de meeste plaatsen 30+ graden, in het zuidoosten lokaal 34 graden. Komende nacht minima rond of net boven de 20 graden. Dinsdag vrijwel overal tropisch, in het (zuid)oosten meer dan 35 graden. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM i.v.m. aanhoudende hitte is gisteren om 12 uur geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van het land.

Wind:
Vanavond aan de (zuid)westkust geleidelijk zeewind, gekoppeld aan de vore. Dinsdagmiddag/avond een duidelijke windsprong bij de vore. Overigens treed er boven het relatief koude zeewater (14-16°C) loskoppeling op en zien we op de (hoge) platformen voortdurend meetwaardes die in de 6, soms zelfs 7 Bft reiken. De vertaling naar 10m wind gaat in deze situatie niet helemaal goed en zal te hoge 10 meter winden berekenen. Goed te zien aan de reactie van het water (golven).

Bewolking:
Van tijd tot tijd veel hoge, nabij de frontale zone ook middelbare, bewolking. Aandachtspunt is dus de mogelijke ontwikkeling van enkele (ingebedde) CB's vanaf enige hoogte boven het westen van de FIR. CAPE boven de Noordzee in de orde van 200-400 J/kg, af en toe ook 400-700 J/kg. CB-toppen zouden boven zee tot rond FL200 kunnen komen. Volgend aandachtspunt is een eventuele CB in de vore later op maandag boven land, zie de modelbeoordeling. CB-toppen zouden zelfs richting FL350-400 kunnen gaan, eventueel, bij 25-30 kn effectieve windschering. Verschillende modellen komen met een signaal voor stratus boven het westen van de FIR vanaf dinsdagmiddag, nog niks mee gedaan.

Neerslag:
Af en toe (buiige) regen boven het uiterste (noord)westen van de FIR. Belangrijker voor het landgedeelte is dus de zeer kleine kans op een (onweers)bui in het uiterste westen later vandaag, zie de modelbeoordeling.

Zicht:
Goed, in een eventuele bui matig.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 24/06/2019 05.02 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007