Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

11-07-2019 06:08 - KNMI - m.b.t. 11-07-2019 t/m 12-07-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 12 juli 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Onder invloed van een laag nabij Schotland wordt met een zwakke zuidwestelijke stroming vrij warme en vochtige lucht aangevoerd. Een zwak en diffuus koufront (in warmte-advectie), dat 00 UTC nog boven de Wales ligt, trekt eveneens oostwaarts, maar is boven ons land in de onderste niveaus nauwelijks meer te herkennen. Een kortgolvige hoogtetrog op 500 en 300 hPa, 03 UTC boven East Anglia, bereikt rond 09 UTC het zuidwesten en verlaat rond 18 UTC het noordoosten. De trog kan vanmiddag mogelijk als extra trigger fungeren voor eenmaal ontstane convectie vanaf de grond. Intussen trekt het laag oostzuidoostwaarts en komt vrijdagmiddag boven het noordwesten van Duitsland terecht. Een om het laag gedraaide occlusie bereikt vrijdagochtend het westen, trekt oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het land. In de bovenlucht nadert vrijdagmiddag een koude put, samenhangend met een opvullend hoogtelaag. Hierdoor neemt de onstabiliteit in combinatie met de dagelijkse gang sterk toe.

Modelbeoordeling:
In grote lijnen schetsen de modellen dezelfde ontwikkelingen. Ten aanzien van de ontwikkelingen voor vandaag overdag zit de onzekerheid vooral in de snelheid waarin de middelbare en hoge bewolking vanmiddag van het zuidwesten uit dunner wordt. Deze bewolking is gekoppeld aan de kortgolvige hoogtetrog i.c.m. enige warmte-advectie op grote hoogte. Dat bepaalt hoe snel de temperatuur in de relatief vochtige luchtmassa kan oplopen. Dit wordt een kwestie van nowcasten. Momenteel lijkt het erop dat ten westen van de hoogtetrog de bewolking snel dunner wordt. De neerslagpatronen komen goed overeen. Wat opvalt is dat Hirlam ook boven het westen in de middag enkele buien berekent, de overige modellen niet. Op basis van de progtemps lijkt ook in het westen een bui mogelijk in de middag. Vrijdag laten alle modellen een sterk convectief signaal zien onder invloed van de koude put.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tmax afhankelijk van de hoeveelheid bewolking, in de Harmonie uitvoer daarom mogelijk wat te hoge Tmax vanwege te weinig bewolking.

Wind:
Geen bijzonderheden, bij buien max 20-25 kn.

Bewolking:
Nabij het warmtefront, en boven het noorden van de FIR ook net west ervan ST, noordoostwaarts bewegend. Dieper in de warme sector vooral veel hoge en middelbare bewolking. Op nadering van de hoogtetrog neemt de onstabiliteit toe, toppen van evt. (verscholen) Cb's gaan naar FL150-200, lokaal tot FL230. Na passage van de hoogtetrog wordt de bewolking dunner. Vrijdag op de occlusie kans op ST, daar vooruit mogelijk ook turbulentie ST. In de ochtend na het verdwijnen van de grondinversie snel vorming van Cb's met toppen tot FL300-350.

Neerslag:
In de warme sector af en toe regen, gezien de progtemps zou dit lokaal buiig van karakter kunnen zijn. Op nadering van de hoogtetrog zien we het enigszins activeren. Op dagelijkse gang kunnen er tevens enkele buien ontstaan die vooral in het noordoosten gepaard kunnen gaan met onweer. Het zal voornamelijk gaan om single cells (CAPE waardes ongeveer 400-700 J/kg, schering rond 15 kn). De middelbare bewolking kan bovendien zorgen voor enige inzaaiing van de buien. Vrijdag vanaf de tweede helft van de ochtend een sterk oplevend convectief signaal bij CAPE van ruim 1000 J/kg. De effectieve schering is niet veel groter dan ongeveer 10 kn, dus voornamelijk single cells. Dan ook grote kans op onweer. Met een relatief lage treksnelheid (10-15 kn) kunnen er lokaal vrij grote neerslaghoeveelheden vallen, in de orde van 20-40 mm|.

Zicht:
In de warme sector vooral boven zee dichtbij het warmtefront matig tot slecht zicht. Boven land vannacht waarschijnlijk te veel bewolking om tot mistvorming te komen, maar wel nevelig bij en net ten westen van het warmtefront.Dieper in de warme sector goede zichten. In de nacht naar vrijdag in het noorden een behoorlijk sterk signaal voor mist. Bij voldoende opklaringen realistisch, zeker als er neerslag gevallen is.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 11/07/2019 06.08 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007