Nieuwe melding Registreren Log in

Skywarn Meldcentrum

Nieuwsberichten, media en links

Guidance en weerkaartjes

18-07-2019 05:31 - KNMI - m.b.t. 18-07-2019 t/m 19-07-2019

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 19 juli 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De hoogtestroming is westzuidwestelijk. Een vrijwel inactief koufront, om 00 UTC boven de Noordzee, trekt oostwaarts en passeert donderdag overdag Nederland. Het wordt voorafgegaan door een convergentielijn, die om 00 UTC boven het uiterste zuidwesten van Nederland lag. Het wordt in de namiddag en avond gevolgd door 2 occlusies. Ten westen van de occlusies wordt vochtige lucht aangevoerd (Td 15-16 °C). In de nacht naar zaterdag nadert van het westen uit een warmtefront.

Modelbeoordeling:
Er zijn (de voor de diverse modellen gebruikelijke) verschillen in de neerslag bij het koufront en de occlusies waarbij de nadruk in de diverse Harmonie uitvoer op de convectie ligt. In de EC uitvoer lijkt de 2e occlusie enkele uren eerder te komen. De convectieve activiteit in het noordoosten bij het koufront is verder afgenomen en lijkt zich tot het uiterste noordoosten te beperken. Ook zijn er wat verschillen in de ST ten westen van de 2e occlusie.

Aandachtspunten 

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Geen bijzonderheden.

Bewolking:
St boven het Nauw van Calais zit wat minder noordoostelijk dan in de diverse uitvoer. Deze kan nog net het ZW-lijk kustgebied bereiken, maar lost dan boven land op. Actueel (00-04 UTC) zit er wat meer alto dan in diverse uitvoer. Convectieve bewolking bij het koufront in het oosten kan tot FL200 komen. Bij de tweede occlusie convectie tot maximaal FL150. In de nacht naar vrijdag in het noorden een duidelijk, langs de kust een meer verspreid signaal voor ST. In de Harmonie36 uitvoer lijkt de ST te uitgebreid en de basis te laag. We verwachten een basis rond 500 vt.

Neerslag:
Bij het koufront in het uiterste noordoosten een bui, kleine kans op onweer. Bij de eerste occlusie lokaal lichte regen. Bij de tweede occlusie een enkele bui/buiige regen.

Zicht:
In de nacht naar vrijdag in het noorden en westen nevel.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 18/07/2019 05.31 uur LT.

Sluiten

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007