Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 66 t/m 70 van 73:

21/5/2014: de honderdste!

21-05-2014 - Redactie

N.a.v. van de heel behoorlijk uitpakkende onweersbuien van gisteravond kwamen een drietal meldingen binnen, de derde bleek de honderdste Skywarn Nederland melding! Toch een mooie mijlpaal, met dank aan de indienende waarnemers!

Presentatie Skywarn op de ledenvergadering VWK

14-04-2014 - Hans Stans

Een stukje externiteit: eergisteren (12/4) een presentatie gehouden over Skywarn en de huidige stand van zaken en aanpak op de jaarlijkse ledenvergadering van de VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) bij het KNMI te De Bilt. Een en ander werd goed ontvangen en ook zijn we een paar belangrijke contacten rijker! :-)

Skywarn NL meldingenoverzicht 2013

06-01-2014 - Hans Stans

Deze samenvatting werd eerder al verzonden aan de waarnemers, maar (mede) door een tweetal nagekomen meldingen en ter latere referentie het bijgewerkte overzicht hier. 2013 was een voor waarnemers van extreem weer wat merkwaardig en wisselvallig jaar. Het jaar begon met een aantal sneeuwsituaties, gevolgd door een te koel (en mede daardoor stabiel) voorjaar. Ook het onweershoogseizoen was op zijn best zeer matig te noemen, 23 juli, 27/28 juli en 5 augustus zijn eigenlijk de enige echt te noemen data. Dit betekende dat dit jaar de eerste Skywarn melding pas op 27 juli binnenkwam! Maar daarna begon het alsnog goed te lopen, natuurlijk ook door een interessant en dynamisch te noemen najaar. Al met al kwamen we in 2013 tot 34 meldingen en dat is ondanks het o zo matige onweersseizoen een nieuw record voor Skywarn Nederland!

Waar gingen de meldingen over:

 • 4 x Funnel/Tuba (>10% afstand wolk-opp.)
 • 1 x Hagel (vanaf 20mm en/of gesloten dek)
 • 3 x Hoos/tornado (contact oppervlak)
 • 3 x Onweer (vanaf 60 ontl./minuut)
 • 3 x Schade
 • 6 x Wallcloud/sokkelwolk (waarvan 2 niet bevestigd)
 • 7 x Zware neerslag/wolkbreuk
 • 7 x Zware windstoot (vanaf 90 km/u)

Een aantal wetenswaardigheden erbij zijn:

 • Een tweetal meldingen hebben de status “niet bevestigd” moeten krijgen omdat bleek dat het niet om een wallcloud ging maar een shelfcloud – en die vorm is niet meldenswaardig (al was natuurlijk wel een spectaculair aanzicht gezien de foto’s).
 • De meldingen hebben geleid tot 19 meldingen bij de European Severe Weather Database (o.a. informatiebron Estofex). Slechts 19? Ja, want meldingen worden waar nodig ontdubbeld, zijn soms al door de waarnemer zelf gemeld of zijn niet voor de ESWD relevant (bv. wallclouds of schademeldingen achteraf).
 • Meest productieve situaties: de onweersystemen van 27 en 28 juli met 11 (!) meldingen en de inmiddels toch wat roemruchte 3 november met de tornado's leverde 5 meldingen op (waaronder ook nog een funnelcloud en een hageldek).
 • Meest productieve waarnemer: ondergetekende (!) met acht meldingen.
  Meest succesvolle waarnemer: Wilfred Janssen die tijdens een vrij korte (!) chase op 3 november meerdere tornado’s zag en kon melden.
 • Meest persistente waarnemer(s): een gelegenheidsteam bestaande uit 2 extreemweer.nl deelnemers (waarvan een Skywarn-waarnemer) aangevuld met twee Limburgse chasers die tijdens het geweldige onweer van 27 en 28 juli tijdens een 19,5 uur durende chase waarbij 922 km werd afgelegd de nodige onweerstaferelen konden aanschouwen, en dat leverde meteen ook een drietal meldingen op.

Raadpleeg het overzicht om de meldingen te zien, klik een melding voor details. Er kunnen nog (achteraf ingediende) meldingen bijkomen.

Rest mij nog iedereen te bedanken voor het meewerken en waarnemen!

De beste wensen voor 2014!

01-01-2014 - Redactie

Skywarn Nederland wenst iedereen een voorspoedig 2014, en voor de weervolgers een jaar met hopelijk veel interessante weersverschijnselen!

Binnengekomen: goede vraag over melding van schade

26-06-2013 - Redactie

Goede vraag binnengekomen per mail: wat is het verschil tussen een melding van schade en meldingsoort "Schademelding Achteraf"? Voor een uitgebreid antwoord zie de FAQ van het meldcentrum en uiteraard de andere toelichtingen over het melden!

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007