Nieuwe melding Registreren Login vergeten? Log in

Skywarn nieuws

Periode: / / t/m / /
Reset Toepassen

Berichten 6 t/m 10 van 73:

1000 Facebook-'likes'

27-06-2019 - Redactie

Afgelopen zondag kwam de duizendste 'vind-ik-leuk' voor de Skywarn Facebook-pagina binnen bij rond 1050 volgers! Nu zijn dat in de Facebook-wereld bescheiden getallen, maar voor een pagina die nooit gepromoot is en niet als best veel andere pagina's vooral berichten vanuit de hele wereld deelt waardoor er elke dag wel spectaculaire dingen te zien zijn, is het een prima stand! Sterker nog: er staan vaak alleen pure tekst-berichten... Dus dank aan alle vind-ik-leukers en volgers, en niet alleen dank maar ook complimenten want het moet wel zo zijn dat het jullie echt inhoudelijk gaat om extreme weersverschijnselen en (het helpen voorkomen van) de gevaren en gevolgen daarbij over ons land en aangrenzende gebieden!

Servicebericht 2019/1

21-06-2019 - Redactie

Komende zondag wordt de Skywarn-site gemigreerd naar de nieuwe server waarbij meteen veel code t.b.v. nieuwe functionaliteit in productie wordt genomen. Van belang voor m.n. waarnemers: met de certificaten weer up-to-date kan na zondag direct weer gebruik worden gemaakt van automatische locatiebepaling bij het melden.

Zie je fouten, 'bugs' of ontbreken er zaken dan dat graag even mailen aan een van de op de home-pagina genoemde mailadressen waarvoor alvast dank!

Meldingen indienen op 4 tot 8 juni

04-06-2019 - Redactie

+++ een potentieel zware onweersituatie wordt verwacht +++

Vandaag en later deze week een aantal onweersituaties die waarschijnlijk de nodig meldenswaardige verschijnselen gaat opleveren. Helaas staat een grote software update van de Skywarn meldcentrale klaar maar is deze nog niet uitgevoerd vanwege uitloop van voorbereidingen. En we zitten nu in het onweerseizoen... da's niet handig.

E.e.a. betekent dat de automatische locatiebepaling nog niet hersteld is (meldcentrale staat nog op oude server zonder SSL) . Automatische plaatsbepaling lukt nu dus niet, maar je kan nog steeds een adres invoeren op de meldformulieren of een locatie op de kaart kiezen (als de desktopweergave weergave van het meldformulier gebruikt wordt).

Als het allemaal niet lukt of je het te omslachtig vindt mail dan je waarneming gewoon naar info@skywarn.nl maar gebruik daarbij dan wel je het bij Skywarn bekende mailadres! Denk daarbij aan de 4 W's:

Wie (duidelijk via het mailadres);
Wat (welk verschijnsel);
Waar (plaats van waarneming);
Wanneer (zo precies mogelijk de tijd van waarneming).
Bij hozen en funnelclouds graag zichtrichting meegeven en of het verschijnsel over water of land plaatsvond.

Veel succes bij het waarnemen maar denk aan de veiligheid! Er is kans op extreme bijverschijnselen en de treksnelheid van de buien is dermate hoog (75-80 km/u) dat ze je kunnen verrassen!

Volg de actie in Tornado Alley

21-05-2019 - Redactie

Momenteel zijn er al een aantal Nederlandse chasers aanwezig in Tornado Alley en dat aantal gaat de komende dagen verder toenemen! Daar zijn een aantal Skywarn NL-waarnemers bij, getrouwen vanaf het begin en ook kiene meteorologen. Wij wensen vanaf hier alle Nederlanders daar veel succes en een veilige tornado-hunt toe!

Daarmee in verband bereikten Skywarn wat vragen naar links om de actie aldaar live te volgen. Mijn (en niet alleen mijn) persoonlijke voorkeur hadden lokale tv-zenders daar, maar die hebben meestal nu toegang vanuit Europa geblokkeerd i.v.m. de privacy wetgeving hier. Jammer, wat je nog wel kan doen is ze opzoeken hier op FB, probeer bv eens WFAA of KFOR. Ze hebben vaak ook live-feeds op de pagina. Verder natuurlijk de websites severestudios.com of livestormchasing.com/map. Nieuw, en voor wat mij betreft ook direct een aanrader is Stormtrack, een nieuw item daar is https://stormtrack.org/helicitytv/ Je kan daar live naar hoogtepunten kijken. Als je in het menu bovenaan kiest voor LiveChasers krijg je een aan livestormchasers.com gelijke pagina. Veel kijkplezier - maar denk ook aan de nachtrust.  ;-)

Pas op bij kans op grote hagel in de verwachtingen

17-05-2019 - Redactie

Een periode van weinig spraakmakend weer. De laatste Skywarn melding over land is alweer 15 dagen oud - een melding van dichte mist. Dit weekend kans op onweer maar de berekeningen zijn momenteel weinig hoopvol als het gaat om het zwaardere werk. Morgen voormiddag zal zonodig een spotterbericht voor het weekend verschijnen.
Dan maar weer aandacht voor een video met veiligheidsaspect.  :-) Zware hagelbuien kennen we natuurlijk vooral uit Tornado Alley, maar ook Australië en India zijn hiervoor gekend. Over de Benelux elk jaar wel een of meer dagen met hagelstenen van 3cm of meer, maar echte extreme hagel is hier zeldzaam. En dat is maar goed ook want het levert de nodige schade op. In 2016 hadden we natuurlijk de supercell met tot 10cm grote hagelstenen over ZO-Brabant en wie herinnert zich nog de grote hagel over o.a. Elburg in 1998?
Als grote hagel in de verwachtingen zit - ook in de Skywarn spotterberichten zal er dan aandacht voor zijn - is het zaak niet door de neerslagkern van zware buien te rijden ("core-punching") of je nu stormchaser ben of "gewone" verkeersdeelnemer. In bijgaande video uit 2017 is een stel in Colorado met de auto op weg naar huis als ze een bui inrijden. Bij de eerste bescheiden "tik" vragen ze zich nog af of het hagel is. Binnen een minuut zal het betere sloopwerk beginnen! Aan het einde van de video een schadeopname van de auto.

© Skywarn Nederland - Met het oog op het weer sinds 2007