KNMI Guidance

<<<1/144>>>

Valid: 2020-06-02 04:59:20 - 2020-06-03 24:00:00

Issued: 02-06-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee neemt in betekenis af maar heeft nog wel een uitloper richting Duitsland. Een zuid-noord georiënteerde thermische vore ligt vanochtend meer over het westen van het land. In de middag beweegt de vore langzaam oostwaarts en vormt zich in de avond een vlak laagje boven het noordoosten. De aanwezige lucht is warm en droog. Door het oostwaarts verplaatsen van de vore wordt de stroming in het midden en zuiden westelijk, dit gaat vanaf halverwege de middag gepaard met een markante windruiming en windtoename. Bovendien stroomt er in de onderste niveaus koelere lucht van zee binnen. In de nacht naar woensdag ligt het laag min of meer stationair boven het noorden van het land om woensdag overdag vervolgens langzaam richting het uiterste noordwesten van Duitsland te bewegen, alwaar het in de avond komt te liggen. Aanvankelijk staat er nog een zwakke tot matige westelijke stroming, in de loop van de middag draait de wind naar noord tot noordwest en neemt daarbij in kracht toe.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is grotendeels consistent, de timingsverschillen van de windruiming vanmiddag zijn gering. Het mistgebied in HAP1 en HAP3 voor onze westkust in de nacht naar woensdag negeren we voorlopig, deze stratus zou nu ook al voor de kust van het noordoosten van Engeland moeten zitten, en dat is niet het geval. EC komt dan wel met een signaal voor stratus, Hirlam in tegenstelling tot de 18 UTC run nu weer niet. We sluiten stratus derhalve niet geheel uit. De convectieve activiteit lijkt boven land lijkt zich woensdag te beperken tot Zuid-Limburg. Verder zien we ten noorden van het laag boven de Noordzee eveneens een convectief signaal.

Wind(stoten):

Bij en juist ten westen van windruiming woensdag landinwaarts (koude lucht boven warm land) een sterk vlagerige wind met uitschieters tot 20-25 kn. Dit begin halverwege de middag langs de zuidwestkust en stopt halverwege de avond boven het zuidoosten. Woensdagochtend zien we aan de noordflank van het laag boven de Noordzee seinen voor 6 Bft verschijnen, in de middag breidt deze 6 Bft zich uit over het noordwestelijk kustgebied.

Bewolking:

Vandaag velden sluierbewolking. In de avond zien we rondom het zich vormende laagje geleidelijk steeds meer hoge Cu/Sc en lage Ac, een zwakke inversie rond FL100 voorkomt dat er Cb's kunnen ontstaan. In de nacht naar woensdag op de Noordzee voor de westkust mogelijk wat stratus. Woensdagochtend lijkt er noord van het laagje boven de Noordzee a.g.v. middelbare onstabiliteit (geholpen door een zwakke hoogtetrog) al een enkele Cb te kunnen vormen, de basis ligt dan evenwel rond FL100. Tegelijkertijd zien we in Zuid-Limburg restanten van kleine Cb's vanuit België noordoostwaarts bewegen. Woensdagmiddag zien we de Cb's boven Duitsland en het oosten van België ontstaan. Mogelijk zou Zuid-Limburg nog iets van mee kunnen krijgen, de progtemps van EHBK later in ieder geval wel die mogelijkheid zien, toppen dan tot maximaal FL250. Elders boven ons land zien we steeds een zwakke inversie rond FL100. Later op woensdag zien we vanaf het noorden van de Noordzee stratus zuidwaarts bewegen en in de avond mogelijk het noorden van de FIR bereiken.

Zicht:

Vanmorgen vroeg lokaal dunne grondmist, verder goede zichtcondities. In de nacht naar woensdag in de kustgebieden mogelijk vorming van nevel, er is dan vochtigere lucht van zee binnengestroomd. Ook op zee kan lokaal nevel voorkomen in de eventuele stratusgebieden. De lichte buitjes van woensdag zullen vooralsnog weinig invloed op het zicht hebben.

Neerslag:

In de loop van woensdagochtend zien we noord van het laagje boven de Noordzee in het oosten van de FIR geleidelijk enkele lichte regenbuien ontstaan van middelbaar niveau. De CAPE is met maximaal 100 J/kg evenwel niet groot. In Zuid-Limburg zien we restanten van lichte buien vanuit België overtrekken. In de loop van woensdagmiddag zien we net zuidoosten van ons land significante CAPE-waardes van 400-700 J/kg, boven Zuid-Limburg zelf maximaal 100-200 J/kg. Dit zou in Zuid-Limburg mogelijk een wat forsere bui kunnen opleveren.

Temperatuur:

Grotere dagelijkse gang dan in de uitvoer als gevolg van de droogte. Tx vandaag uiteenlopend van 22°C op de Wadden tot 29°C in het zuidoosten, een zeer lokale 30°C is niet uit te sluiten. De windruiming en -toename in de zuidelijke helft van het land in de loop van de middag zal voor een afkoeling zorgen. Woensdag Tx van 19°C langs de kust tot lokaal nog 26°C langs de oostgrens.

<<<1/144>>>

Lijstweergave