29/04/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Skywarn jaaroverzicht meldingen 2015

18-01-2016 11:24 | Redactie | m.b.t. 18-01-2016

Jawel, daar zijn we weer met het jaarlijkse overzicht van meldingen! 2015 bleek een wat vreemd extreemweerjaar, het onweerhoofdseizoen was voor het grootste deel (te) rustig maar begin juni en juli beleefden we enkele interessante dagen en wat te denken van de zomerstorm van 25 juli? En als goedmaker de 2e helft van augustus met de nodige activiteit en per 30 en 31 augustus zelfs imposante supercellen! En noemenswaard is 2015 ook omdat voor het eerst binnen de Skywarn NL "historie" alle meldenswaardige verschijnselen daadwerkelijk zijn voorgekomen, waargenomen en gemeld!

Gewoontegetrouw beginnen we met het overzicht van door waarnemers ingediende meldingen, dit met de opmerking dat de gebruikte gegevensstand 18 januari 2016 is, er komen soms nog meldingen na - mochten daarbij erg belangrijke meldingen zitten zal dit overzicht worden bijgewerkt:

*) voor de juiste duiding van meldingstatus zie op de website punt 4 op pagina "Skywarn - over het meldproces / En verder nog ...".

Totaal aantal waarnemermeldingen 2007 - 2015:

Er kan/mag tegenwoordig ook uit buurlanden (Dld, Lux, Be, Fr) gemeld worden en dat is dan ook gedaan, dit is de verdeling per land:

Een mooie groei v.w.b. het aantal meldingen, natuurlijk mede door het gestegen aantal geregistreerde waarnemers:

Tot nu hebben we alleen gekeken naar de meldingen die door waarnemers zijn ingediend, maar in 2015 zijn we ook begonnen met het registreren en genereren van meldingen op basis meetgegevens van erkende weerstations (de stations met een stationcode als bij het KNMI). Dit is nog niet geheel uitontwikkeld en (daarom) bekendgemaakt, hierover zal nog apart een bericht met toelichting verschijnen. Voor nu geldt dat we drie soorten meldingen hebben:

Al met al een succesvol Skywarnjaar waarin een mooie groei gerealiseerd is, maar er zijn ook aandachtspunten:

Kortom nog genoeg werk aan de winkel! En nu maar eens zien wat 2016 brengt, we zijn alvast begonnen met een opmerkelijke ijzelsituatie en op een paar dagen veel wind wat alweer de nodige meldingen heeft opgeleverd. Wat kunnen we Skywarngewijs weer bijdragen aan de veiligheid en berichtgeving?

Een wens voor 2016 is er ook... Om echt effectief te zijn is naar schatting een aantal van ongeveer 300 waarnemers liefst verspreid over Nederland nodig. Verder hadden we in 2015 opnieuw een top-3 super-waarnemers die samen ruim 40 meldingen hebben ingediend - en bijna allemaal meteen bij waarneming! Daar zouden we er meer van kunnen gebruiken.   Hopelijk lukt het de waarnemersgroep uit te breiden en dat moet toch haalbaar zijn, want immers hoe mooi kan het zijn: met je hobby (extreem weer volgen) meteen ook maatschappelijk verantwoord bezig zijn! 

Voor wie mee wil helpen: geef je op als waarnemer, klik hier voor het registratieformulier!

Skywarn Aankondigingen / info

Sluiten