Skywarn nieuws

Onstuimig weer op komst

06-02-2020 00:32 | Redactie | m.b.t. 09-02-2020 t/m 12-02-2020

A.s. zondag krijgen we te maken met een randstoring bij een omvangrijk laag op de oceaan nabij IJsland. Het ziet er naar uit dat we met een venijnig windveld te maken krijgen met de zwaarste windstoten bij koufrontpassage. Ook de dagen erna veel wind. De modellen zijn al enkele runs tamelijk eensgezind en ook in de meerdaagse KNMI Guidance van woensdagochtend zien we duidelijke taal, quote:

"Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zeer) zware windstoten vanaf zondag, deze kans is t.o.v. de voorgaande dagen nog wat verder toegenomen. Het zwaartepunt van de wind valt tussen zondagmiddag en maandagochtend. De kans op zware windstoten is in het hele land nagenoeg 100%. De kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur loopt uiteen van 60% in het zuidoosten tot ca. 90% in het noorden en noordwesten. De kans op windstoten van meer dan 120 km/uur ligt tussen de 10 en 40% en een enkel EPS-lid komt met uitschieters van boven de 140 km/uur. We dienen ons te bedenken we de staafdiagrammen van zowel zondag als maandag los van elkaar bezien en dat de werkelijke kans dat zeer zware windstoten gaan optreden ergens in de genoemde periode nog iets hoger ligt dan de genoemde kansen. Tot en met donderdag blijft de kans op zware tot zeer zware windstoten groot. Vooral rond woensdag zou de genoemde randstoring opnieuw voor een zeer krachtig windveld kunnen zorgen, koers, sterkte en timing zijn uiteraard nog onzeker. De kans op (zeer) zware windstoten is vergelijkbaar met zondag/maandag, maar we zien op deze dag wel een handvol leden met extreme uitschieters van boven de 140 km/uur."

E.e.a. zal de komende dagen met de nodige extra aandacht worden gevolgd! Genomen van kachelmannwetter.com kaarten voor windrichting, windkracht en windstoten van ICON 18z, ECMWF 12z en GFS 18z:

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten