20/01/2022 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Winterinval!

04-02-2021 22:39 | Stans Hans | m.b.t. 04-02-2021

Normaliter beperkt de berichtgeving vanuit Skywarn zich tot de welbekende spotterberichten - maar uitzonderingen moeten kunnen worden gemaakt, zeker bij een veelbesproken gebeurtenis als de winterinval die komend weekend verwacht wordt. 

Veelbesproken want op alle massa- en sociale media is het momenteel een 'hot item' en dat is niet vreemd, het gaat om een situatie met een potentieel forse maatschappelijke impact.

Wat staat er op het programma, we zien een lagedrukgebied zaterdag vanuit het midden van Frankrijk langzaam NNO-waarts bewegen en (ongeveer) over de oostelijke helft van Belgie tot vrijwel stilstand komen en daarna langzaam opvullen. Het laag voert aan de noordkant koude lucht aan vanuit het oosten terwijl aan de oostkant zachte lucht vanuit het zuiden wordt aangevoerd. Deze zachte lucht zal over de koude lucht moeten bewegen; een recept voor veel neerslag die door het vrijwel stationair liggen van het laag ook langdurig zal zijn. Bovendien over het midden en noorden van ons land veel wind.

Naar verwachting komt de koude lucht vanaf zaterdag namiddag vanuit het noordoosten opdringen en zal in de nacht naar zondag heel Nederland met temperaturen onder nul te maken hebben, met de zuidelijke helft van Limburg als uitzondering, maar ook daar zal de koude lucht in de loop van zondag arriveren. Zatermiddag bereikt de neerslagzone het zuiden en trekt langzaam in noordelijke richting. Over een ruime oost-west strook over het midden-Nederland sneeuwval die tot aan zondagavond aanhoudt; het kan gaan om tot wel 20cm sneeuwdek - lokaal wellicht nog meer. Ook de wind speelt hierbij een rol; stuifsneeuw en vorming van sneeuwduintjes is mogelijk met veel overlast voor het verkeer.

Over het noorden wat minder sneeuw maar veel wind, met over het uiterste noorden kans op windstoten tot rond 100 km/u. Voor het zuiden is de situatie wat minder duidelijk aangezien in de overgangszone ook nog eens forse en langdurige ijsregen en/of ijzelregen berekend wordt.

Waar en wanneer nu precies de meeste sneeuw komt te liggen en waar de overlast in de overgangszone het hevigst zal zijn is moeilijk precies aan te geven, v.w.b. de overgangszone zal het vermoedelijk een kwestie voor Brabant, Zeeland en het noorden van Limburg zijn, maar waar precies is afhankelijk van de uiteindelijke positie van (de kern van) het laag.

Kan het allemaal ook nog meevallen (of tegenvallen voor de liefhebbers van winterweer)? Natuurlijk, maar de verwachtingen en modelruns vertonen grote eensgezindheid en aangezien de impact en overlast groot kan zijn geldt dat de nodige aandacht gepast en gevraagd is.

Volg nauwgezet de weersverwachtingen vanuit de professionele meteo-organisaties en houdt de verkeersinformatie en ontwikkelingen tijdens het weekend goed in de gaten.

Tot slot hieronder weerkaarten van de ECMWF 12z run van vandaag, voor zondagnacht 01:00 en zondagmorgen 10:00, achtereenvolgens luchtdruk, temperatuur, max. windstoten, windrichting, dikte sneeuwdek en neerslagsoort (let op de ijzelzone!). Bron kaarten: Kachelmannwetter.

Een spotterbericht zal zaterdagochtend geplaatst worden.

Voor zondagnacht 01:00lt:

Voor zondagmorgen 10:00lt:

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten