20/06/2024 (niet ingelogd)

Skywarn nieuws

Vandaag 10 jaar geleden...

09-06-2024 13:45 | Redactie | m.b.t. 09-06-2024


20:15LT Het reusachtige aambeeld (met overshooting tops) van de bow over NRW

Pinksteren 2014 stond in het teken van extreem weer in de vorm van onweercomplexen met veel neerslag, zware windstoten en grote hagel. Vooral 2e Pinksterdag, maandag 9 juni 2014, valt daarbij op, in nacht van zondag op maandag trokken supercellen vanuit België over het uiterste zuidwesten oostwaarts over zuid-Nederland met als belangrijkste kenmerken grote hagel, windstoten en hoge bliksemfrequentie. Aan het einde van de ochtend en begin van de middag trok een eerder over Frankrijk ontstaan onweercomplex over het zuidoosten met intense neerslag en windstoten.
Dit onweercomplex verstoorde de vervaarlijk onstabiele luchtmassa (bij ook nog eens uitgesproken windschering) over ons land wat zodat het "topstuk" van de dag bij de oosterburen over vnl. Noordrijn-Westfalen zou plaatsvinden en niet over Oost-Brabant en de noordelijke helft van Limburg zoals door Harmonie die dag per 00z nog berekend werd. Het zou komen tot een extreme bow echo met zeer zware windstoten (tot over 140 km/u) die veel schade zou opleveren en helaas ook doden en gewonden. Ook Limburg kreeg te maken met intens onweer met veel neerslag maar gelukkig niet met de bow echo zelf (en gelukkig maar, stel je voor dat de bow over PinkPop getrokken zou zijn...)

Kortom een topdag voor de extreem weervolgers en stormchasers, maar dus uitdrukkelijk met ook de keerzijde(n) van extreem weer in beeld en in het nieuws. Bij Skywarn over die dag  6 meldingen van waarnemers en natuurlijk de nodige media-links (je moet ingelogd zijn om alle berichten zien). Helaas blijken de vanuit de Skywarn database daar gelinkte twee meer diepgaande meteo-analyses niet meer on-line te staan, wel kunnen we nog met een duidelijk Weerplaza overzicht terugblikken naar de gebeurtenissen.

Berekening Harmonie 9 juni 2014 00z voor uurlijkse neerslag per 21:00LT:

De buien/systemen deden m.n. het zuidoosten aan als duidelijk te zien op het KNMI kaartje van ontladingen over die dag:

Voor wie (nog) meer beeld wil, kijk eens op Youtube naar video van die Pinksterdagen. Zeer indrukwekkend (soms zelfs angstwekkend) allemaal!

UPDATE 9-6-2024 21:00: meteo-analyses hersteld en of toegevoegd, zie de nieuws-link, red.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verslag/analyse | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten