30/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 13:00lt

31-07-2018 13:00 | KNMI | m.b.t. 31-07-2018 t/m 01-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 01 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland zorgt boven onze omgeving voor een westelijke stroming. Een scherpe kortgolvige hoogtetrog boven het noordwesten van het luchtruim trekt snel weg. Aan de grond ligt boven onze omgeving een tweetal koufront, de de meest oostelijke ligt inmiddels boven Duitsland en is vooral op enige hoogte te herkennen. Het westelijke koufront, gelegen net voor de westkust, wordt gekenmerkt door een daling van dauwpunten (17°C naar 13°C) en trekt vanmiddag oostwaarts. Door de opbouw van een rug van hoge druk boven de westelijke helft van het aandachtsgebied komt het (zwakke) front net ten oosten van ons land tot stilstand. Morgen schampt een golf in dit front het uiterste oosten en zuidoosten.

Modelbeoordeling:
De modellen geven de buien vrij goed weer en kunnen nog gevolgd worden voor de verwachting voor het noordelijk deel van het luchtruim boven zee. Morgen is er enige onzekerheid over de positie van de golf in het front en de ontwikkeling van buien hierop. De laatste 4 runs houden de buien net zuidoosten en oosten van ons land, toch komt de EC06 juist weer met een onweersbui heel dicht langs de oostgrens. Voorlopig vrijwel droog gehouden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
De bedekkingsgraad morgen heeft invloed op Tx, vooral in het zuidoosten en oosten. In opklaringen kan nog net 30°C worden gehaald.

Wind:
Een knijpzone net ten oosten van de rug van hoge druk zorgt in combinatie met outflow van buien voor een fors windveld, dit werd door beide Harmonies al een aantal runs achter elkaar goed opgepakt. Vanmiddag gaat de wind door het verder opbouwen van de rug flink in kracht afnemen.

Bewolking:
Bij de hoogtetrog geclusterde CB's met toppen rond FL250, snel naar het noorden wegtrekkend. Boven land eerst nog een enkele geisoleerde CB, toppen FL250, mogelijk nog FL300. Vannacht vanuit het zuid(oost)en velden middelbare bewolking, over bedekkingsgraad zijn de modellen het vooral morgen overdag niet helemaal met elkaar eens. Morgen overdag kleine kans op een CB boven het uiterste oosten en zuidoosten. Mocht de inversie net boven de grenslaag worden overwonnen, dan kan deze doorschieten naar FL350 en hoger.

Neerslag:
Boven zee in het noorden geclusterde buien met onweer bij de trog, snel noordwaarts wegtrekkend. Boven land in het noorden nog een enkele geisoleerde (onweers)bui. In een regime van 1000 J/Kg en stevige deep-layer shear (0-6 km circa 50 kn) potentieel voor sterk georganiseerde cellen. Toch zien we dat momenteel (nog) niet. Mogelijk zorgen NVA (achterzijde hoogtetrog) en wellicht zelfs teveel shear (afwaaien toppen) daarvoor. Progtemps zouden toppen tot FL350 kunnen toelaten, verder dan FL250 komen ze echter niet. Morgen overdag boven het uiterste zuidoosten en oosten bij de golf kleine kans op een onweersbui. Hoogste onstabiliteitswaarden echter ten oosten en zuidoosten van ons land. Misschien nog net een single cell (shear rond 20 kn) en 500-1000 J/Kg MUCAPE).

Zicht:
Komende nacht vooral in het westen en noorden enkele mistbanken. Ha40-EPS en Hir-RV geven duidelijke indicatie. In buien matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 31/07/2018 12.27 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten