07/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 12:00lt

07-08-2018 00:00 | KNMI | m.b.t. 07-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 08 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de grond ligt een hoog boven Polen, dat zich oostwaarts verplaatst. Boven West-Frankrijk ligt een vlakke thermische trog die vannacht over Nederland noordoostwaarts trekt, waarna de stroming westzuidwestelijk wordt. De stroming op 500 hPa is zuidwestelijk. Boven de Golf van Biscaye ligt een NW-ZO georienteerde hoogtetrog die eveneens noordoostwaarts trekt en daarbij snel minder uitgesproken wordt. Woensdag overdag passeert een zwak koufront, ongeveer samenhangend met Theta-W 850 hPa 15 C.

Modelbeoordeling:
De modeluitvoer is consistent, uiteraard zijn er in de neerslag de gebruikelijke verschillen met de meeste convectieve activiteit in de Harmonie uitvoer. De activiteit van het koufront lijkt gering. De sterke afname van de activiteit van de hoogtetrog is ook in de afname in de activiteit van de convectie te zien.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Actueel verloopt de temperatuurstijging wat sneller dan in de diverse uitvoer, doordat de nachtelijke inversie scherper (ondieper) was dan in de uitvoer. Voor Tmax maakt het weinig uit, deze wordt in een diepe menglaag (8000-10000 vt) bereikt en ligt tussen 30 graden in het Waddengebied en plaatselijk 37 graden in het zuiden. Komende nacht verloopt zeer warm, op veel plaatsen komt de temperatuur niet onder 20 graden en wanneer de wind toeneemt als gevolg van de uitstroom van buien kan de temperatuur makkelijk weer oplopen tot boven 25 C. Woensdag overdag lijkt de uitvoer goed, Tmax tot plaatselijk 29 C in het oosten.

Wind:
Opvallend zijn de sterke windstoten bij de uitstroom van buien die boven België en Frankrijk ontstaan. Deze uitstroom verplaatst zich ver vanaf de buien. Dit als gevolg van de stabiele grenslaag. In de Harmonie uitvoer windstoten tot circa 50 kt, ook vannacht op de uitstroom van een complex dat boven de Noordzee ontstaat. De oorzaak is een combinatie van de hoge NAPE (droge lucht onder de bui) en ca 30-40 kt wind in de laag waarin de bui ontstaat. Hoe realistisch deze windstoten zijn valt lastig te beoordelen. We gaan nu uit van maximaal 60-80 km/uur. Effectieve windschering rond 30 kt, dus multicel lijkt meest waarschijnlijk. Woensdag overdag een zeer vlagerige wind met aan de kust windvlagen tot ca 35 kt. Sterke uitwisseling in de grenslaag wordt veroorzaakt door de advectie van relatief koude lucht over warm water en landoppervlak.

Bewolking:
Eventuele buien hebben een hoge basis, >8000 vt. Alleen in de Hir uitvoer vanaf vanavond op de noordelijke en centrale Noordzee een ST/FG signaal dat we vooralsnog negeren. Bij het koufront in alle uitvoer wat ST 500-1000 vt.

Neerslag:
De afname van de forcering door de hoogtetrog is goed te zien in de afname van de convectie. Buiigheid lijkt later vanavond en vannacht vooral boven België op te treden, de kans op een onweersbui is het grootst in het zuiden. In de harmonie40 uitvoer trekt het restant van een eerder ontstaan complex nog wel over Nederland. Een gebied met 1000-1500 J/kg CAPE trekt vannacht over Nederland NO-waarts, maar de forcering (zeker geen forcering vanaf de grond) lijkt grotendeels te ontbreken en moet komen van enige convergentie op 850-700 hPa en het restant van de hoogtetrog. De kans dat er vooral in het westen in de nacht nog een onweersbui met een hoge basis (>8000 vt) ontstaat is ongeveer 30%. De activiteit van het koufront is gering, in het noorden en oosten onstabiliteit tot ongeveer FL120.

Zicht:
Geen opmerkingen.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 07/08/2018 10.47 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten