07/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

13-08-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 13-08-2018 t/m 14-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 14 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt oostwaarts en trekt maandag via de zuidelijke Noordzee en het Waddengebied in de richting van Denemarken, waar het in de nacht naar dinsdag aankomt. We bevinden ons in de warme sector, de lucht is vrij vochtig. Het koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 15-16°C) bereikt rond 06 UTC het zuidwesten van Nederland en trekt in de ochtend over Nederland noordoostwaarts. Ten noordoosten van het koufront ligt een thermische vore/laag. Het front wordt gevolgd door een hoogtelaag/trog (T500 rond -16°C). Ten westen van het koufront bevindt zich in de grenslaag vochtige en zachte lucht (Td rond 15-16°C), hierin is het restant van een tropisch systeem (Debby) aanwezig. Aan de westzijde van het laag trekt een ingedraaide occlusie in de avond en de nacht naar dinsdag van west naar oost over Nederland. Dinsdag overdag breidt zich een rug van hoge druk van het westen uit over het Noordzeegebied.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent. Er zijn wat kleine verschillen in het drukpatroon ten aanzien van de thermische vore voorafgaand aan het koufront. Verder is uiteraard het convectieve karakter van de neerslag meer uitgesproken in de Harmonie uitvoer dan in de EC- en Hirlam uitvoer. Het koufront is niet heel eenduidig in de neerslagpatronen zichtbaar, de patronen verschillen vrij sterk in de diverse uitvoer. In de Harmonie uitvoer hebben we het gebruikelijke probleem van het ontbreken van stratiforme neerslag. Actueel (00-03 UTC) lijkt de Hirlam uitvoer het beste op de waarnemingen.Ook bij de back-bent occlusie een duidelijk verschil tussen convectieve patronen in de Harmonie uitvoer en meer stratiform in de rest, de Hir uitvoer laat nog circa 500 J/kg CAPE zien, dus enig convectief karakter is er wel.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen kan het maandag in het oosten voor het koufront nog 25°C worden, duidelijk in de Harmonie uitvoer. Ook de nacht naar dinsdag verloopt met 16-17°C zacht. Dinsdag liggen de maxima 1 of 2 graden lager dan maandag.

Wind:
Convectieve uitschieters overdag lijken beperkt te blijven tot ongeveer 30 kn en dan nog vooral in het oosten.

Bewolking:
Bij het koufront slechts een zeer gering signaal voor ST rond 1000 vt. Nabij het laag geeft met name de HARM36 uitvoer een sterk ST-signaal. Dit model heeft de neiging te overdrijven, zeker wanneer de wind in de grenslaag zwak is en er in het model te weinig menging ontstaat. Andere uitvoer laat wel een signaal zien, maar beduidend minder omvangrijk en met minder lage basis en is daarmee waarschijnlijk realistischer. Bij de buien overdag zijn convectieve toppen mogelijk tot FL320. In de nacht naar dinsdag een ST-signaal in het Z en O. Nog niet geheel duidelijk hoe realistisch dit is.

Neerslag:
Hirlam uitvoer is voor de eerste helft van de ochtend bruikbaar. Als gevolg van dagelijkse gang en het kouder worden van de bovenlucht neemt de convectieve activiteit maandag overdag vooral landinwaarts sterk toe. Kustconvergentie kan echter ook een rol spelen. CAPE gaat naar 1000-1500 J/kg, de schering ligt rond 15 kn. Multicell is waarschijnlijk. Onweerskansen zijn vooral in de zuidoostelijke helft vrij hoog, (50-80% kans op meer dan 1 ontlading). Cumulatief valt gemiddeld over het land ongeveer 10 mm, maar zoals te doen gebruikelijk bij convectie zijn er plekken waar nauwelijks iets valt en enkele plekken die er met ca 20-40 mm flink bovenuit pieken.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 13/08/2018 05.07 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten