19/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

23-08-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 23-08-2018 t/m 24-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 24 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een enigszins golvend koufront ligt van het zuiden van Noorwegen naar Wales en trekt westwaarts. De bijbehorende frontale trog bereikt rond 15 UTC het westen en verlaat rond middernacht het zuidoosten. Een volgend koufront (ontstaan vanuit een Cold Air Development) trekt vrijdagochtend van west naar oost over het land. Erachter komt het aandachtsgebied dieper in de polaire lucht terecht met een geleidelijk toenemende onstabiliteitsdiepte. Vrijdagavond nadert vanuit het westen een actieve trog.

Modelbeoordeling:
Voor het (ANA)koufront uit berekenen Hirlam en EC nog wat lichte regen dit lijkt wat coalescentie neerslag te zijn uit SC. De Harmonies hebben dit niet. Wel iets om rekening mee te houden. Alle modellen lieten het uitbreiden van ST zien afgelopen nacht vanuit het west/zuidwesten. Harmonie 36 overschatte enigszins en Harmonie 40, signalen waren zeker bruikbaar.

Aandachtspunten 

Temperatuur:
Tn rond 15C, Tx van 20 in het noordwesten tot 25 landinwaarts, beetje afhankelijk van de snelheid van het oplossen van de evt ST. Vrijdag overdag in de polaire lucht gevoelig kouder met maxima rond 18 C.

Wind:
Voor het koufront uit even mogelijk een 6 langs de westkust. Bij de trog van vrijdagavond laten de harmonies zware windstoten zien boven de Noordzee.

Bewolking:
Vanochtend op veel plekken ST, overdag geleidelijk liftend naar meer SC niveau. Bij het koufront laten alle modellen een smalle band zien met bewolking rond 1000 vt, dit hangt samen met een bandje van ook hogere neerslagintensiteiten. Bij het tweede koufront(CAD) lijken de bases niet echt meer op ST niveau uit te kunnen komen. Daarachter een cumuliform beeld in de polaire lucht, met nabij de actievere trog dieper ontwikkelde Cb's.

Neerslag:
Voor het koufront uit deze ochtend lokaal wat lichte coalescentie neerslag. Bij het koufront een bandje met (buiige) regen. Bij het tweede koufront ook buiige regen. Harmonie 36 laat daar een wat actiever signaal zien. Vrijdagavond op de trog vanuit het westen behoorlijk hoge Cape in de polaire lucht en ook flink wat schering. MUCape komt dan met 700-1000 J/Kg en eff schering ca. 35 kn, wat wel kan leiden tot multicells.

Zicht:
Vannacht op een aantal plaatsen mistbanken. Zicht zal waarschijnlijk wel weer wat verbeteren als de ST zich uitbreidt.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 23/08/2018 05.33 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten