19/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

24-08-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 24-08-2018 t/m 25-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 25 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een NW-ZO georienteerd koufront ligt halverwege het land en verlaat vanochtend het oosten. Erachter wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. De hoogtetrog nadert vanavond het westen. De hoogtetrog verscherpt en zorgt door een toename van PVA voor een versterkte convectieve activiteit. Na passage van de bijbehorende grondtrog zaterdagnacht/ochtend wordt de stroming noordwestelijk. In de nacht naar zondag nadert vanuit het westen een trekrug en treedt er enige stabilisatie op.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is toch wel de trog voor vanavond/komende nacht, Alle modellen laten een flinke activiteit zien om bovengenoemde redenen. Neerslaghoeveelheden zijn tamelijk fors en ook windstoten zijn mogelijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:
De temperatuur doet een stap terug met Tx rond 18, Tn rond 11, zaterdag fris met Tx 16 a 17 C.

Wind:
We zien bij buien op de trog kans op zware windstoten. Logischerwijs komen de fijnmazige modellen hiermee. Het is zeker niet uit te sluiten zeker gezien de organisatiegraad van de convectie. Gemiddelde wind boven zee tussen 5 en 6 Bft.

Bewolking:
Mogelijk op het koufront nog wat ST-vorming landinwaarts vannacht. Overdag een cumuliform beeld in de polaire lucht met Cu/TCu/Cb. Bij de genoemde trog tophoogte rond FL300. Zaterdag kunnen de toppen nog steeds vrij hoog komen, al zijn de Cb's wel wat meer geïsoleerd.

Neerslag:
Cumulatieven over de huidige aandachtsperiode lopen uiteen van zo'n 10 mm in het zuidoosten tot 40-70 mm in het (noord)westen. Bij de actieve trog vanavond en vannacht zeker onweer en hagel mogelijk. Gezien de hoeveelheid Cape en shear is zeker multicell mogelijk. De buien erna zijn meer geïsoleerd en hebben vooral een single cell karakter met aanhoudende kans op onweer.

Zicht:
Na passage koufront 10+ km. In polaire lucht goede zichten. Bij buien 5-8, lokaal 3-5 km. In intensieve neerslag bij de trog minder dan 3 km.

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 24/08/2018 05.07 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten