19/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance per 11:00lt

22-04-2018 11:00 | KNMI | m.b.t. 22-04-2018 t/m 23-04-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 23 april 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied met een centrum boven het westen van Polen beweegt langzaam oostwaarts. Tussen dit hoog en een laag ten noordwesten van Ierland wordt met een zuidoost- tot zuidelijke stroming (zeer) warme lucht aangevoerd. Een geleidelijk opvullende NW-ZO georienteerde hoogtetrog van Londen naar noordwest Frankrijk beweegt noordoostwaarts en trekt gedurende de ochtend van zuidwest naar noordoost over de FIR. Er is dan echter geen optimale koppeling meer met de belangrijkste thermische vore. Overdag vindt er boven ons aandachtsgebied eerst nog zwakke warmte-advectie plaats en gedurende de middag en begin van de avond trekt de brede thermische vore langzaam van zuidwest naar noordoost over Nederland. Door de zwakke gradient is de vore in het drukpatroon steeds lastiger te herkennen, mede door de vorming van buien in de loop van de middag. Beste parameter is nog de as van de thetaw850. In de nacht van zondag op maandag passeert een koufront van west naar oost, waarachter aanmerkelijk koelere lucht binnenstroomt. Ook hier loopt een hoogtetrog mee, maar tegelijk werkt sterke kou-advectie de activiteit tegen. Maandag overdag passeert een zwakke rug.

Modelbeoordeling:
In grote lijnen zijn de modellen wel redelijk consistent. De passage van de kortgolvige hoogtetrog lijkt in de ochtend niet veel activiteit meer op te leveren. In de loop van de middag zien we tussen de opeenvolgende runs steeds wel steeds (detail)verschillen in de locatie en activiteit van de buien. De grote lijnen zijn echter wel duidelijk. Meeste activiteit lijkt te koppelen aan de thetaw850-rug daar waar deze samenvalt met de hoogste temperaturen. Lijkt steeds weggelegd voor het oosten en mogelijk zuidoosten, de laatste runs nog wat oostelijker. Bovenlucht forcering is dan overigens niet duidelijk meer aanwezig, wel enige schering in de orde van 25 tot lokaal 30 knopen, waardoor wel enige organisatie op zou kunnen treden en eenmaal ontstane buien enkele uren actief kunnen blijven. Wat opvalt is dat Hirlam en EC ook nog wat activiteit in het westen en noordwesten berekenen, Harmonie niet en dat lijkt verklaarbaar met de aanvoer over zee. Wat opvalt is dat Ha40 structureel wat hoger zit met de windstoten, waarschijnlijk doordat de grenslaag hier (wat) droger is en meer verdamping kan optreden.

Aandachtspunten


Temperatuur:
ECMWF en in mindere mate ook Hirlam geven lagere maxima dan de Harmonie's, dit heeft te maken met teveel verdamping, de Harmonies kunnen in dit geval het beste gevolgd worden.

Wind:
Bij de eerste vore zijn zondagochtend windstoten mogelijk van 25-30 knopen. Als deze vore verder over het land beweegt en de dagelijkse gang ook een rol gaat spelen, dan kunnen er lokaal windstoten van rond 40 knopen voorkomen. Beide Harmonies laten lokaal zelfs waarden zien tot rond 50 kn, een waarde waar je met de Nape berekening ook ongeveer op uit komt. Afkoeling door verdamping lijkt de grootste bijdrage te leveren aan de hoogste waarden. De hogere waardes vooral in het oosten. HarmonEPS komt daar lokaal met 50% kans op meer dan 75 km/uur.

Bewolking:
In de ochtend hooguit wat middelbare onstabiliteit op de hoogtetrog, CB 's met hoge basis. In de loop van de middag met name in het oosten enkele buien vanaf de grond met toppen tot FL300-350. In het westen en midden lijkt een zwakke inversie diepe convectie te verhinderen. Op het koufront meer gelaagde bewolking, zeer lokaal een verscholen Cb. De modellen laten de Noordzee vollopen met ST/mist, actueel zit dat er niet, dus voorlopig gaan wij daar niet vanuit.

Neerslag:
Op passage van de afzwakkende hoogtetrog kleine kans op een bui. Met een CAPE van 400-700 J/kg en effectieve schering rond 15 knopen is de convectiemodus voornamelijk single cell. In de loop van de dag als de vore verder beweegt en de dagelijkse gang invloed krijgt kunnen er wederom buien ontstaan, met het zwaartepunt op het oosten. Dan is de convectiemodus met een CAPE rond 1000 J/kg (in het oosten 1500-2000 J/kg) en schering rond 25-30 knopen voornamelijk multi cell. SB-CAPE waarden zijn mogelijk wat aan de hoge kant zonder entrainment. Dan is hagel en onweer ook mogelijk, kleine kans dat de hagelstenen rond 2 cm zijn. Het graupel product van Harmonie geeft een indicatie, maar vooral boven Duitsland. Harmonie Precipitable Water komt zondagmiddag/avond in het uiterste oosten lokaal rond 30, en zeer lokaal kan er dus flink wat regen vallen, echter de buien bewegen relatief snel. Bij het koufront in de nacht naar maandag (buiige) regen.

Zicht:
In het uiterste zuiden van het land aanvankelijk mogelijk wat heiigheid/nevel door luchtverontreiniging. In neerslag matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 22/04/2018 05.35 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten