06/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 07:15lt

12-07-2010 07:16 | KNMI | m.b.t. 12-07-2010

Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot dinsdag 13 juli 2010 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. 
Modellenbeoordeling. 

SYNOPTISCHE SITUATIE: 
Aan de oostflank van een hoogtetrog wordt met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd. Het polaire front bevindt zich boven de Britse Eilanden, trekt oostwaarts en ligt vanochtend tegen de westkust. In het front vind golfvorming plaats waardoor het vertraagd doorkomt op maandag. Het koufront zal het westen aan het eind van de middag bereiken en rond middernacht het noordoosten verlaten. Er vooruit kunnen maandag in een nieuw te vormen thermisch laag opnieuw georganiseerde vormen van convectie (MCS/MCC) ontstaan. In de bovenlucht zien we een verscherpende diffluente hoogtetrog via de Britse Eilanden naderbij komen. Daar vooruit zal PVA en een rechteringang voor een duidelijke dynamische forcering gaan zorgen. Dinsdag komt het aandachtsgebied in de koelere maritiem polaire lucht met aan de grond een zwakke drukverdeling 
MODELBEOORDELING: 
Hirlam is grootschalig gezien consistent met de voorgaan de run en de overige modellen. Ten aanzien van de neerslag zijn er wel wat detailverschillen. 

Aandachtspunten. 

WIND: 
Actueel bij buien rond uitschieters tot 30 kn. Vanmiddag en avond als de convectie wat zwaarder wordt gaan de uitschieters zwaarder worden. Zeker in een eventueel MCS of MCC kunnen de uitschieters kijkende naar de progtemps icm met onstabiliteit richting de 40-60 kn gaan. Methode Ivens komt morgenmiddag en avond met vergelijkbare waarden, de hoogste waarden

BEWOLKING: 
Geclusterde CB's met toppen richting FL400. Zeker in de middag en avond kans op vorming van een MCS of MCC. Cape waarden 1000-2000 j/kg en shear in de onderste 6 km van 50-60 knopen, indicatie voor Multi cell lines en supercells. Bij koufront gelaagd pakket frontale bewolking met embd CB.

NEERSLAG: 
Op nadering van en nabij koufront intensievere neerslag, kans op hagel en lokaal veel neerslag. Totaal komt HiRLAM voor vandaag aan 30-70 mm in de oostelijke helft van het land. In de westelijke helft kan 10-30 mm vallen. HiRLAM is hiermee het meest enthousiast in zijn neerslagsignaal in vergelijking met EC en UKMO. Hirlam is behoorlijk consistent in deze verwachting.

ZICHT: 
In buien 3-8 km, in zwaardere exemplaren 1500-3000 m. In zeer zware neerslag tijdelijk minder dan 1500 m. Dinsdag in polaire lucht goede condities. 

TEMPERATUUR: 
Tn komende nacht rond 17 C. Maandag overdag rond van 25 graden in het westen tot lokaal nog 31 graden in het oosten van het land. Achter het koufront gaat de temperatuur fors naar beneden. In nacht naar dinsdag 15-17 C, Dinsdag 20-25 C 

Paraaf meteoroloog: diepevee 
Uitgifte: 12/07/2010 05.26 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten