26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-07-2020 04:59 | KNMI | m.b.t. 05-07-2020 t/m 06-07-2020

Valid: 2020-07-05 04:59:07 - 2020-07-06 24:00:00
Issued: 05-07-2020, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Tussen lage druk boven Noord-Europa en het Azorenhoog staat er een stevige zuidwestelijke stroming waarmee maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Een actieve randstoring net ten oosten van Schotland trekt overdag richting het zuiden van Noorwegen en diept onder de linker-uitgang van de jet nog iets uit. Een split-level koufront passeert in de loop van de middag van noordwest naar zuidoost ons land. Het koufront aan de grond bereikt halverwege de middag het noordwesten en verlaat rond 18 UTC ons land. Na passage van het grondfront ruimt de stroming iets en wordt er ook in de onderste niveaus drogere lucht aangevoerd. Achter het koufront zit nog een zwakke trog die in de avond ONO-WZW georiënteerd boven het noorden van het land ligt. Maandag overdag vult het laag op boven Scandinavië. We komen dan dieper in de polaire lucht, waarbij in de ochtend en eerste deel van de middag een hoogtetrog passeert met de koudste bovenlucht in het noordoosten. Maandagavond neemt de cyclonaliteit langzaam af.

Modelbeoordeling:

Hirlam en EC geven de coalescentieneerslag wat beter weer, de Harmonies geven juist een meer realistische weergave van de lagere bewolking. In de neerslagpatronen zien we het zwakke hoogtekoufront, waarachter de condities al verbeteren vanwege destabilisatie van de grenslaag. Het grondkoufront lijkt te bestaan uit enkele zwakke lijn-segmenten. Actueel (03 UTC) zien we de beide systemen duidelijk boven Engeland aanwezig en inderdaad kenmerken van ondiepe lijn-convectie vertonen.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft aan de kust. Vanavond een tijdelijke windafname. In de loop van komende nacht neemt de wind geleidelijk weer toe en in de ochtend zitten er signalen in voor een 8 Bft. Bovendien zijn er in de kustgebieden dan zware windstoten tot ca. 80 km/uur, waarvoor code geel geldt. In de nacht van zondag op maandag is er boven zee en mogelijk op de Wadden kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur tijdens buien.

Bewolking:

Tot aan de passage van de neerslag van het split-level front blijven we te maken houden met stratus, waarbij de condities in het zuidoosten voortdurend wat beter blijven. In de loop van de dag wordt de opbouw geleidelijk onstabiel, vooral na passage van het split-level koufront. De stratus verdwijnt hiermee en er kunnen dan TCu's ontstaan met toppen tot ca. 8000 vt, in het noorden tot ca. FL100. In de loop van de middag breiden van het westen uit ook geleidelijk opklaringen over het land uit. In de avond zien we in het noorden nog TCu's (kleine kans op een Cb) op de trog. In de nacht van zondag op maandag kunnen de toppen in het noorden van de FIR geleidelijk naar FL200 of net iets hoger gaan. Maandag boven land verwachten we in het noordoosten de hoogste toppen, ca. FL150.

Zicht:

In neerslag matige, vooral boven land soms ook slechte zichten. Buiten neerslag overwegend goede zichtcondities. In de ochtend aanvankelijk nog matige, in neerslag soms slechte zichten. In de middag goede zichten, vooral wanneer er later polaire lucht ons land binnenstroomt. In een bui dan nog overwegend matig zicht.

Neerslag:

Tot en met passage van het split-level front af en toe motregen (coalescentie). Later in de middag en in de avond kunnen er vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien ontstaan, Harmonie laat vooral op het grondkoufront een smal buienlijntje ontstaan. In de nacht naar maandag en maandag overdag verwachten we een aantal buien, 'geholpen' door de hoogtetrog. De meeste activiteit is te verwachten in het oosten en noordoosten waar de koudste bovenlucht overtrekt en de cyclonalitiet het grootst is. Daar is ook een klap onweer mogelijk. CAPE is in het noorden van de FIR in de nacht naar maandag 400-700 J/kg, de schering 10-15 knopen. Overdag boven land is de effectieve schering 10-15, lokaal 15-20 knopen, CAPE 200-400 J/kg, dus overwegend single cel met lokaal multicel.

Temperatuur:

Hirlam en EC laten ook morgen enkele graden hogere maxima zien dan de Harmoniemodellen. Gezien de hoeveelheid lage bewolking lijkt het beter de Harmonies te volgen in de iets lagere maxima.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten