07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-07-2021 05:46 | KNMI | m.b.t. 10-07-2021 t/m 11-07-2021

Valid: 2021-07-10 05:46:10 - 2021-07-11 24:00:00
Issued: 10-07-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich momenteel in een cyclonaal zadelgebied. Een hoogterug boven het oosten trekt oostwaarts en verlaat het land in de ochtend, waarna in de middag en avond de invloed van een hoogtelaag van het zuidwesten uit toeneemt. Aanvankelijk vindt aan de oostzijde enige warmte-advectie plaats, gevolgd door een PVA-maximum. Het belangrijkste PVA-max trekt in de loop van de middag en avond echter vooral over België en Noord-Frankrijk. Een zwakker PVA-gebied trekt over Nederland en dat heeft nog enige overlap met het warmte-advectie maximum, zodat er sprake is van enige dynamische forcering, zij het minder overtuigend dan in de voorgaande runs. In de nacht naar zondag en zondagochtend trekt de hoogtetrog langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Ook bereikt een zwakke occlusie dan het uiterste zuiden. Er blijft zondagnacht aan de grond bovendien nog een OZO-WNW georienteerde convergentiezone (vore) aanwezig ergens boven het midden. Zondag overdag trekt deze maar langzaam noordoostwaarts trekt. Daarachter komen we van het westen uit onder invloed van een rug van hogedruk.

Modelbeoordeling:

De neerslagsignalen voor zaterdag lijken op elkaar, waarbij uiteraard in de Hirlam- en EC uitvoer meer stratiforme neerslag zit dan in de Harmonie uitvoer, en deze zit ook noordelijker. Het zwaartepunt van de convectieve activiteit lijkt meer over België en Noord-Frankrijk te trekken, gekoppeld aan het PVA-maximum. Toch zijn vooral de neerslagsommen zaterdag later op de dag nog wel een aandachtspunt. Dit geldt mogelijk nog meer voor zondagmiddag als de stroming op 700 hPa dan zwak is. De positie van de vore zondagmiddag schuift nog enigszins, maar waarschijnlijk komt deze boven de noordelijke helft te liggen. Neerslag zondag in de EC uitvoer in het zuidwesten lijkt niet realistisch.

Wind(stoten):

Maximale signaal voor convectieve uitschieters is 20-25 kn in het uiterste zuidoosten later op zaterdag. Zondag in eventuele buien vergelijkbare waarden. Er staat relatief weinig wind op hoogte en de wolkenbasis is vrij laag, dus dat is verklaarbaar.

Bewolking:

Overdag op nadering van het hoogtelaag hoge/middelbare stratiforme bewolking met daaronder CB's met toppen FL150-FL200, lokaal mogelijk doorschietend naar FL200-250. Boven de zuidelijke Noordzee op uitgebreide schaal ST/lage SC. In de convergentie zone van het zadelgebied blijft de ST in en strook van onze westkust naar Humber waarschijnlijk hardnekkig. Bovenland kan er later op zaterdag of zondagnacht met name in het zuiden ST ontstaan waar veel neerslag gevallen is en ook in de convergentiezone kan ST ontstaan. Zondag overdag toppen van Cb's tot ca. FL150, lokaal FL200. Ten zuidwesten van de vore

Zicht:

In de nacht naar zondag in opklaringen lokaal mistbanken, zeker waar veel neerslag gevallen is.

Neerslag:

In de loop van de dag op nadering van het hoogtelaag in grofweg de zuidelijke helft van het zuidwesten uit af en toe regen met vooral in het zuiden en zuidoosten (verscholen) buien, mede als gevolg van inzaaiing. De buien blijven lokaal tot en met zondag vroeg actief als gevolg van convergentie. CAPE is in de zuidelijke provincies 400-700 J/kg, schering 0-3 km circa 10-20 kn. De stroming op 700 hPa is ongeveer 15-20 kn, dus individuele cellen hebben nog wel enige treksnelheid. Totale neerslagsom lokaal ruim 20 mm in het zuiden. Onweer zal met name in het zuidoosten lokaal kunnen voorkomen, maar heel overtuigend ziet dat er niet uit. Hagel lijkt niet waarschijnlijk, vanwege de warmte-advectie op grotere hoogte. Zondag in de middag weer oplevend, afhankelijk van de positie van de vore op dat moment. Daar zit nog enige onzekerheid in, waarschijnlijk het noorden en oosten. CAPE is daar 500-1000 J/kg, effectieve schering 10-15 knopen, dus overwegend single cel. De wind op 700 hPa is dan echter beduidend minder, zodat zeer lokaal 20-30 m kan vallen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten