07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

11-07-2021 05:54 | KNMI | m.b.t. 11-07-2021 t/m 12-07-2021

Valid: 2021-07-11 05:54:22 - 2021-07-12 24:00:00
Issued: 11-07-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een O-W georienteerde vore van Leiden naar Enschede trekt langzaam noordwaarts en komt vanavond boven het noorden en verlaat het land in de nacht naar maandag. Bij de vore is sprake van vochtige lucht (Td rond 16 C) en convergentie. Noord van de vore is de stroming oostelijk, zuid ervan westelijk. Een klein hoogtelaag boven de Ardennen trekt opvullend oostwaarts, daarna wordt de hoogtestroming zuidwestelijk. Maandag trekt een volgend hoogtelaag het westen van Frankrijk binnen, aan de grond ontstaat in de loop van maandag een (thermisch) laag dat in de avond boven het noordwesten van Frankrijk terecht komt. In de onderste niveaus wordt de stroming dan oost tot zuidoost, op hoogte zuidelijk. De aangevoerde lucht wordt in de onderste niveaus hierdoor warmer en vochtiger en een thermische vore bereikt in de avond het uiterste zuiden.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is het neerslagsignaal bij de vore zondagmiddag en -avond In de actualiteit is de positie van de vore duidelijk te herkennen, zowel aan de windrichting als ook aan de dauwpunten die hoger zijn. De positie van de vore zondagmiddag verschilt nog wel enigszins, maar het beeld is toch wel dat de buiigheid boven het midden begint en zich dan later in de middag en begin van de avond met de vore mee naar het noorden verplaatst, naar de warme lucht. Met de hoge waterinhoud van 30-35 mm en een lage treksnelheid (ca. 10 knopen op 700 hPa in het noordoosten) zijn de neerslaghoeveelheden voor zondagmiddag en zondagavond het belangrijkste aandachtspunt. Maandag zien we geleidelijk meer verschillen ontstaan tussen de modellen: Hirlam en EC houdt de vore ook maandag overdag over het uiterste noordoosten, de Harmonies laten de vore iets sneller doorlopen.

Wind(stoten):

In de middag en avond zullen de windstoten waarschijnlijk beperkt blijven tot 20-25 knopen. De windstoten zullen gegenereerd worden door de neerslag in de bui (waterload), in het verticale profiel is nl. niet veel wind aanwezig en daarnaast ligt de wolkenbasis vrij laag.

Bewolking:

In en zuid van de vore waar nog neerslag van betekenis is gevallen laten de modellen een duidelijk signaal voor ST zien. Boven de inversie in de ochtend lokaal enkele (emb) Cb's. Ook boven zee kan door convergentie meer ST ontstaan, hoewel de meeste ST nu de FIR verlaten heeft in westelijke richting. Vanaf de middag bij de vore weer enkele Cb's, toppen dan tot ca. FL150, lokaal tot ca. FL200. In de nacht naar maandag bij de vore wederom kans op ST. Maandag overdag veel Cu/TCu. later in het midden en zuiden mogelijk een Cb bij de vore.

Zicht:

Komende nacht kans op mist bij opklaringen in het midden en noorden.

Neerslag:

Aan de noordflank van het hoogtelaag kunnen in de ochtend lokaal nog enkele buien vanaf middelbaar niveau ontstaan, evenals nabij de vore. In de middag ontstaan buien bij de vore. Regime van 500-1000 J/Kg, SbCape en vrijwel geen schering. dus overwegend single cel. Weinig wind dan op 700 hPa, dus lokaal zou er veel regen in korte tijd kunnen vallen, 20-30 mm. Maandag lijkt een zwakke inversie aanvankelijk buienvorming te verhinderen. In de buurt van de vore neemt de kans op een bui in de avond toe. Als de buien dan nog net van de grond ontstaan er er beduidend meer schering, 30-35 knopen en dan zij goed georganiseerde multicels mogelijk.

Temperatuur:

Tx is het hoogst nabij de vore, in het noordoosten kan het ca. 24°C worden. Morgen vergelijkbaar.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten