07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-07-2021 11:07 | KNMI | m.b.t. 12-07-2021 t/m 13-07-2021

Valid: 2021-07-12 11:17:07 - 2021-07-13 24:00:00
Issued: 12-07-2021, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag voor Bretagne komt in de loop van de dag boven het westen van Frankrijk te liggen waarmee de stroming op hoogte zuidelijk wordt. Dinsdag trekt het hoogtelaag naar het oosten van Frankrijk en draait de stroming op hoogte via zuidoost naar oost. In het gronddrukpatroon hebben we te maken met een zwakke vore nabij het noordoosten en een lagedrukgebied boven het noordwesten van Frankrijk met een vore tot over het zuiden van ons land. Komende nacht wordt het laag boven het oosten van Frankrijk verwacht en morgen overdag boven Duitsland (Eifelgebied) met een vore nabij het oosten tot over de Duits Bocht. Rond het laag is een occlusie gedraaid waarvan verschillende restanten af en toe over ons land trekken, met het zwaartepunt boven het zuidoosten van ons land.

Modelbeoordeling:

De vore net ten noord(oost)en van ons land wordt door alle modellen min of meer hetzelfde weergegeven. Daarin zien we vanmiddag de buiigheid weer wat opleven. De rond het laag gedraaide occlusie zorgt vooral boven het zuidoosten van ons land van tijd tot tijd voor buiige neerslag. Uiteindelijk kan dat daar 20-40 mm regen opleveren en lokaal nog meer. KEPS geeft kansen van zo'n 50% op overschrijding van 50 mm/24 uur. Ook woensdag (en een deel van donderdag) is de kans op grote neerslaghoeveelheden daar nog steeds aanwezig. Een aandachtspunt is de westelijke verplaatsing van de neerslag. Met name Hirlam laat de neerslag verder westwaarts over ons land trekken dan de andere modellen. Overdag lijkt dat nog niet heel veel voor te stellen, in de avond kan dat wel serieuzer worden. Verder lijken de Harmonies, en met name HAP1 te overdrijven met het St-signaal. Wel is het zo dat vannacht en een deel van morgen de St-kansen groot zijn. Door dagelijkse gang zal dat boven land wel weer grotendeels optrekken, boven zee gaat dat uiteraard niet op en bovendien kan het St vanaf zee met een noordelijk windje het land weer binnenkomen.

Wind(stoten):

Dinsdag overdag aan de westflank van het laag boven zee een 5, later mogelijk een 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied.

Bewolking:

Naast wat hoge en middelbare bewolking vorming van Cu/TCu, maar een zwakke inversie verhindert verder doorschieten op de meeste plekken. In het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot maximaal FL300. Van het zuiden uit toenemende hoge en middelbare bewolking. De occlusierestanten leveren morgen vooral in het zuidoosten een dik pakket bewolking op, soms met verscholen Cb's. Later op de dag ontstaan er met name boven Duitsland Cb's die dan het (zuid)oosten weten te bereiken. Elders is vooral in de ochtend St aanwezig, in de middag blijft dat beperkt boven zee en lokaal in de kustgebieden, in de avond boven land weer uitbreidend.

Zicht:

Bij de vore boven zee lokaal nevel. Boven land goed zichten. Komende nacht in opklaringen kans op mistbanken. Modellen geven een duidelijk signaal.

Neerslag:

Nabij de vore in het noordoosten in de loop van de middag een enkele bui. Later in het zuidoosten mogelijk lichte regen (uit middelbare bewolking) op nadering van occlusierestanten. Dinsdag levert de occlusie in het zuidoosten buiige regen op, later kans op buien die vanuit Duitsland binnendrijven. Daarbij kans op onweer. CAPE-waardes worden vooral boven Duitsland hoog, boven het (zuid)oosten van ons land worden waardes van 1000-1500 J/kg bereikt. Met een schering van 20-30 knopen zijn goed georganiseerde multicellen mogelijk. Tot en met donderdagochtend blijft met name het zuidoosten steeds gevoelig voor buiige regen wat cumulatief in de komende 3 dagen lokaal zomaar rond de 100 mm regen kan opleveren.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten