07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-07-2021 06:14 | KNMI | m.b.t. 13-07-2021 t/m 14-07-2021

Valid: 2021-07-13 06:14:08 - 2021-07-14 24:00:00
Issued: 13-07-2021, forecaster: grootn

synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk trekt vandaag naar Zwitserland, waarna het woensdag overdag boven de zuidelijke helft van Duitsland komt te liggen. Hierdoor draait de stroming op hoogte van zuid via zuidoost naar oost. In het gronddrukpatroon hebben we te maken met een vlak laag boven Noord-Frankrijk met een zwakke vore boven onze omgeving. Geleidelijk verplaatst het grondlaag zich naar Duitsland met nog steeds een vore boven de zuidoostelijke helft van ons land. Rond het laag is een occlusie gedraaid, die grotendeels zuidoost van ons land blijft. Aan de noordflank hiervan wordt warme en vochtige lucht naar met name het zuidoosten van ons land geadvecteerd nabij de vore. Op woensdag verplaatst het laag zich retrograad en uitdiepend richting het (noord)oosten van ons land waardoor de stroming aan de grond en op hoogte noordoostelijk wordt. Hierdoor wordt nog vochtigere lucht vanuit Duitsland aangevoerd en trekken occlusierestanten die momenteel boven de Noordzee liggen zuidwaarts.

Modelbeoordeling:

Hoewel er vele aandachtspunten zijn, vragen de neerslagsommen de meeste aandacht. Aangezien de neerslag voor een deel van convectieve oorsprong is, hebben we ook te maken met de onzekerheid in vooral de locatie die daarbij hoort. Gemene deler is nog steeds dat het zuidoosten van ons land vandaag en woensdag met de grootste etmaalsommen te maken krijgt, terwijl het noorden en noordwesten beduidend minder neerslag krijgen. Voor het zuiden van Limburg is dinsdag op woensdag van 06-06 UTC op grote schaal een 24-uurssom van 20-40 mm regen te verwachten, met mogelijk lokaal uitschieters boven de 50 mm. Het is onzeker in hoeverre deze actievere neerslag zich ook naar Noord-Brabant en delen van Gelderland weet uit te breiden. Er zijn aanwijzingen dat de episode vanaf dinsdagavond, waarbij vanuit Duitsland onweersbuien naar ons land trekken, mogelijk meer op de Achterhoek gericht is dan op Zuid-Limburg. De EC18 Oper beperkt de 24-uurssommen van 20-50 mm tot het zuiden van Limburg. Voorlopig lijkt een code geel voor Limburg i.v.m. zware regen voldoende, de nieuwe runs lijken wel een fractie intensiever met de neerslag, wat zich ook vertaalt in grotere kansen in het KEPS op 24-uurssommen van meer dan 50 mm. Deze zijn voor het 00 UTC KEPS voor het zuiden Limburg 70% op woensdagavond (was bij de 18 UTC run 60%). De kans op meer dan 75 mm over dezelfde periode en locatie is nu zo'n 30-40% (was bij de 18 UTC run 20%). Zeker een aandachtspunt. Wat de grenslaag betreft zien lijkt voorlopig HAP1 de beste papieren te hebben.

Wind(stoten):

Vandaag aan de westflank van het laag in de loop van de middag 5 Bft. langs de westkust. Woensdag door een toenemende gradient vooral langs de westkust en boven het IJsselmeer een 6 Bft (Harmonie).

Bewolking:

ST zal vanmiddag in het midden en oosten optrekken/oplossen, maar het westen van het land houdt mogelijk de hele dag ST-kansen. Dit komt ook omdat er AC boven de ST schuift. Verder in neerslag later vanmiddag en vanavond in het zuidoosten ook ST-kansen. Woensdag qua ST een herhaling van zetten. Vandaag overdag en ook later vanavond in het zuidoosten een enkele ingebedde CB, toppen mogelijk tot ca FL300. Hoge CAPE-waarden blijven vandaag boven Duitsland.

Zicht:

Landinwaarts pas in de middag goede zichten, in neerslag matig tot slecht zicht. In de avond en de nacht naar woensdag weer verslechterend. Woensdag een herhaling van zetten.

Neerslag:

Van het zuidoosten uit perioden met regen en ingebedde buien. Onweerskans overdag lijkt klein. Naarmate de neerslag noordwestelijker komt neemt deze steeds in activiteit af en wordt meer stratiform. Later vanmiddag (mits het genoeg opklaart) in het (noord)oosten kans op een enkele onweersbui. Gezien de lage shear zal dit singe cell/pulse zijn (CAPE 1000-1500 J/kg. Vanaf vanavond zullen weer nieuwe -stevigere- onweersbuien vanuit Duitsland het oosten weten te bereiken. Bij buien die woensdag in het noordoosten vanaf de grond kunnen ontstaan een CAPE van ca. 2000 J/kg bij een shear van 20 m/s, multicell. Een aandachtspunt. Verder in het zuidoosten aanhoudend flinke perioden met regen, zie de modelbeoordeling.

Temperatuur:

Woensdag overdag in het noordoosten mogelijk lokaal 25°C.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten