23/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-07-2021 05:12 | KNMI | m.b.t. 24-07-2021 t/m 25-07-2021

Valid: 2021-07-24 05:12:42 - 2021-07-25 24:00:00
Issued: 24-07-2021, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC zowel aan de grond als in de bovenlucht bij Bretagne en beweegt langzaam noordoostwaarts richting de zuidelijke Noordzee en ons zuidwestelijk kustgebied, alwaar het zondagavond aankomt. Een bijbehorende west-oost georienteerde vore bereikt in de loop van de ochtend het zuiden, aan de noordzijde van de vore wordt vrij warme en vochtige lucht aangevoerd. In de vore ontstaat boven Duitsland een apart thermisch laag dat in de avond noordwestwaarts over het noordoosten van het land naar de Noordzee beweegt. Een zwakke occlusie boven Frankrijk beweegt zuid van de vore eveneens noordwaarts en bereikt aan het einde van de middag het zuiden en blijft daar in de avond enigszins hangen. In de nacht naar zondag en zondag overdag beweegt deze occlusie noordwaarts en verlaat aan het einde van de ochtend het noorden. Zondag overdag bevinden we ons in getransformeerde maritiem polaire lucht. Later op zondag bereiken bereiken van het zuidwesten uit nog restanten van een ingedraaide occlusie ons land.

Modelbeoordeling:

Er zijn verschillen ten aanzien van de ontwikkeling van het thermische laag net ten oosten van ons land boven Duitsland, zowel qua timing, positie als mate van uitdieping. Nu is het EC die de grootste uitdieping laat zien, voorgaande runs was dat Hirlam, deze laatste is nu veel minder extreem. In de Harmonies blijft de mate van uitdieping beperkt. De nadruk van de (convectieve) neerslag ligt op de west- en noordkant van het zich ontwikkelende thermische laag, maar de diverse modellen laten niet echt een eenduidig beeld zien qua neerslagpatronen. Voorlopig zijn we qua waarschuwingen begonnen met het oosten en noorden van het land, al zal het later vandaag ook weer nowcasten worden. Op de zondag zien we in alle modellen een sterke dagelijkse gang in de convectieve neerslag.

Wind(stoten):

In de middag stellen stellen de uitschieters bij de buien vanwege de geringe stroming nog weinig voor, ordegrootte 15-20 kn, aan het einde van de middag en in de avond bij wat actievere buien in het oosten en noordoosten mogelijk 25-30 kn. Rondom het laag zien we boven de Noordzee vooral aan de noordzijde een duidelijk signaal voor 6 Bft, deze blijft dan waarschijnlijk net buiten onze kustdistricten. Zondag overdag zien we bij de buien vergelijkbare uitschieters als vandaag.

Bewolking:

Boven de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee Sc-velden, deze bewegen in de loop van de middag noordwestwaarts de FIR uit. Deze ochtend van het zuid(west)en uit toenemende hoge en middelbare bewolking op nadering van de vore/occlusie, deze bewolking is grotendeels ontstaan uit een omvangrijk onweerscomplex boven het noordoosten van Frankrijk. In de middelbare bewolking kan in de middag en avond nog steeds lokaal een embedded Cb voorkomen. In het noorden en oosten is de bewolking aanvankelijk nog dun en daar kan de temperatuur in de middag nog dusdanig oplopen dat daar convectie vanaf de grond mogelijk wordt, toppen dan mogelijk tot FL380. De Cb's lijken rondom de thermische vore te gaan clusteren, vooral aan de west en noordzijde ervan. Nabij de kern ontstaat in de nacht naar zondag ook steeds meers stratus. In de avond ontstaan boven Noord-Frankrijk en België ook nog enkele Cb's die mogelijk aan het einde van de avond nog net het uiterste zuiden weten te bereiken, alvorens ze oplossen. In de nacht naar zondag in de vochtige lucht waarschijnlijk vorming van stratus, alle modellen geven daar wel een signaal voor. Zondag zien we in de loop van de dag weer convectieve bewolking ontstaan, het eerst in het zuiden, tophoogten tot ca. FL350.

Zicht:

Goed, in neerslag matig/slecht. In de nacht naar zondag vooral in opklaringen in gebieden waar aanzienlijke neerslaghoeveelheden gevallen zijn nevel en mistbanken.

Neerslag:

Het zwaartepunt van de convectie van zaterdagmiddag/avond ligt op het noorden en oosten. Het zal gaan om matig georganiseerde multicells, de CAPE ligt in het noordoosten in de ordegrootte van 1000-1500 J/kg, zeer lokaal richting de 2000 J/kg. Stevige onweersbuien dus, met veel neerslag (PW = 30-40 mm) en hagel maar waarschijnlijk geen zware windstoten. Maximale neerslagaccumulaties in de orde van 30-50 mm. Nabij de occlusie kan ook al een enkele bui voorkomen, dat is dan vooral in het uiterste zuiden, deze zijn wat minder actief. Later in de avond en aan het begin van de nacht zou een enkele bui vanuit België nog het uiterste zuiden kunnen bereiken. Zondag is de CAPE in het gehele land 1000-1500 J/kg, vooral in het noorden lokaal nog steeds richting 2000 J/kg. De schering is dan 15-20 kn, dus multicel. De convectie kan zondag in het gehele land optreden, er is niet echt een bepalende dynamische forcering. Ook nu is onweer zeer waarschijnlijk en lokaal kan weer veel neerslag in korte tijd vallen.

Temperatuur:

Overdag enige onzekerheid i.v.m. de bewolking, vooral in het oosten en noordoosten zomerse temperaturen. Zondag Tx tussen 23 en 26°C.

Tags: Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten