23/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-07-2021 12:34 | KNMI | m.b.t. 30-07-2021 t/m 31-07-2021

Valid: 2021-07-30 12:34:11 - 2021-07-31 24:00:00
Issued: 30-07-2021, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Engeland (MetOffice heeft gisteren dit laag de naam "Evert" gegeven) trekt noordoostwaarts, beweegt komende nacht noord van de Wadden langs via de Duitse Bocht naar het zuiden van Denemarken en vult daarbij later op zaterdag op. Bijbehorende occluderend frontaal systeem beweegt vanmiddag van zuidwest naar noordoost over onze omgeving en verlaat het noordoosten halverwege de avond. Het ingedraaide deel van de occlusie bereikt halverwege de avond het west en beweegt komende nacht en zaterdagochtend over met name de noordelijke helft van het land. Tevens bereikt een grootschalige hoogtetrog boven Engeland onze omgeving. Met een westelijke stroming wordt morgen wat frissere maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Voornaamste aandachtspunt het langstrekkende laag. De positie en timing van het laag wordt door de modellen op vrijwel gelijke wijze weergegeven. Qua windstoten zien we dat de Harmonies veruit de hoogste waarden laat zien. Omdat er in de kolom eigenlijk niet zo heel veel wind staat (30-35 kn in de onderste 5000 vt) we hebben het vermoeden dat de convectieve component iets te zwaar wordt meegenomen, vandaar vooralsnog geen waarschuwingen uitgegeven. Qua bewolking en neerslagpatroon lijken de modellen redelijk op elkaar. Verschillen doen zich wel voor m.b.t. de neerslagactiviteit bij de occlusie, waarbij de modellen de meeste activiteit in het noorden laten zien.

Wind(stoten):

In de loop van de komende avond Z-ZW 7 Bft in Vlissingen/HvH, met langs de kust een kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur. De Harmonies komen ook met een kleinschalige 8 Bft verder buitengaats. Voor de westkust zien we dan zware windstoten tot ca. 80 km/uur, maar aangezien de wind parallel aan de kust zijn zullen de windstoten niet het land op komen en beperkt blijven tot aan het strand. In de loop van zaterdagnacht en -ochtend verplaatst dit windveld (dan met een westelijke wind) zich via de Wadden naar de Duitse Bocht en zwakt vanaf de tweede helft van de ochtend af. Vanwege het buiige karakter van de neerslag laten de Harmonies in het noordelijk kustgebied in de buien zware windstoten zien tot ca. 80 km/u, vooralsnog gaan we meer uit van waarden tot ca. 70 km/u.

Bewolking:

Op nadering van het laag een toename van de middelbare en hoge bewolking. Daaronder in de middag/avond convectieve bewolking, Cu en enkele TCu/Cb's, toppen FL100-150, daarmee dus ook kans op inzaaiing. Boven het Waddengebied en noord daarvan komen de toppen mogelijk tot FL250. Dit laatste is zeker het geval nabij de lagedrukkern boven zee. Tevens zou daar Sc of St bewolking voor kunnen komen. St komt mogelijk ook voor boven land bij de ingedraaide occlusie later zaterdagnacht en -ochtend. Vervolgens zaterdag overdag op dagelijkse gang en wegens nadering van de hoogtetrog verspreid over het land Cb's. De hoogste toppen doen zich voor in het noorden van het land (ca. FL300).

Zicht:

In neerslag matig tot slecht zicht. Verder goed.

Neerslag:

Op nadering van de occlusie af en toe regen, soms buiig van karakter (inzaaiing). Ook elders mogelijk een enkele (lichte) bui. Bij de ingedraaide occlusie zien we naast stratiforme neerslag ook ingebedde buien. Komende nacht en zaterdagochtend CAPE-waarden in de orde van 700-1000 J/kg, lokaal daarboven. Gezien de schering van 10-15 kn is de convectiemodus single cell/multicell die gezien de convergentie nabij het laag ook wel enigszins gaat clusteren, een klap onweer is zeker niet uit te sluiten. Zaterdag overdag verspreid over het land buien, de stevigste exemplaren zullen zich boven het noorden voordoen; CAPE waarden daar tussen 1000 en 1500 J/kg, schering 10-15 kn, opnieuw single/multicell.

Temperatuur:

Aan de zuidoostflank van het wordt vandaag vrij warme lucht opgestuwd, hierdoor kan het uiterste oosten en zuidoosten lokaal nog 24°C worden. Zaterdag alleen in het zuiden lokaal nog iets boven de 20°C.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten