13/08/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

01-08-2021 06:04 | KNMI | m.b.t. 01-08-2021 t/m 02-08-2021

Valid: 2021-08-01 06:04:19 - 2021-08-02 24:00:00
Issued: 01-08-2021, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ligt de komende dag nagenoeg stationair boven het uiterste zuiden van Noorwegen en beweegt maandag naar de Oostzee. Een aan dit laag gekoppeld koufront ligt O-W georienteerd boven het noorden van het land, trekt overdag langzaam zuidwaarts en komt in de avond tot stilstand boven het uiterste zuiden. De stroming is westelijk en voert maritiem polaire lucht aan die noord van het koufront iets droger wordt. Voor het koufront uit heeft een NO-ZW georienteerde vore inmiddels de kust bereikt. Deze vore trekt gedurende de dag oostwaarts over het land en verlaat het zuidoosten aan het begin van de avond. De vore verscherpt iets door dagelijkse gang. Op hoogte is er sprake van een grootschalige trog boven de westelijke Noordzee die overdag oostwaarts over onze omgeving koerst. Maandag ligt voornoemd koufront nog steeds boven het uiterste zuiden van het land. Een zwakke rug vanuit het Azorenhoog breidt zich uit boven de Noordzee.

Modelbeoordeling:

Actueel vormen de grenslaagcondities een aandachtspunt; inmiddels is, conform modelberekeningen, op diverse plaatsen stratus en nevel ontstaan in de opklaringsgebieden. Daarnaast is de buiigheid vandaag een aandachtspunt. Modellen stemmen behoorlijk goed overeen v.w.b. het neerslagpatroon.

Wind(stoten):

Komende middag bij stevige buien in het oosten kans op uitschieters tot ca. 30 kn.

Bewolking:

Boven zee en een groot deel van het land Cu/Sc bewolking. Nabij het koufront en in opklaringen boven het zuiden van het land ook St bewolking. Tevens bij het front en de vore enkele Cb's met toppen tot ca. FL200. Overdag moet de stratus boven land aan het einde van de ochtend overal overgegaan zijn in Cu/Sc bewolking. Naarmate de vore verder oostwaarts trekt ligt de tophoogte van de buien hoger, in de loop van de ochtend tot FL250, in het oosten tot FL300. Na passage van het koufront alleen nog Cu/Sc bewolking, boven het noordelijke FIR gebied en maandag ook boven het noorden van het land mogelijk een enkele TCu met toppen tot 8000 vt. Daarnaast boven het uiterste zuiden nabij het front maandag overdag enkele Cb's met toppen tot FL150.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien goede zichtcondities. In opklaringsgebieden in het zuiden van het land aanvankelijk nog nevelig.

Neerslag:

Bij het koufront en bij de vore enkele buien. Door kustconvergentie kan de buiigheid bij de vore extra getriggerd worden, ook dagelijkse gang zal invloed hebben als de vore verder landinwaarts beweegt. CAPE waardes liggen actueel rond 400-700 J/kg. Bij de vore landinwaarts overwegend 700-1000 J/kg en boven het uiterste oosten 1000-1500 J/kg. Schering is met ca. 10 kn zeer beperkt waardoor er sprake is van single cells die bij de vore zullen clusteren. Onweer is verder landinwaarts waarschijnlijk. Bij het koufront stratiforme en convectieve neerslag, al is de activiteit zeer beperkt. Na passage van de vore en het koufront zien we door het instromen van de drogere lucht dat de buienactiviteit van het noordwesten uit verdwijnt. Later zondagavond en in de nacht naar maandag zien we boven het noorden van de FIR boven de Noordzee wel weer enkele lichte buitjes. Deze buien doen zich maandag overdag lokaal ook voor boven het noorden van het land. Verder bij het koufront in het uiterste zuiden ook weer wat oplevende buiigheid.

Temperatuur:

Het is vrij koel voor de tijd van het jaar.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten