07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-09-2021 05:08 | KNMI | m.b.t. 14-09-2021 t/m 15-09-2021

Valid: 2021-09-14 05:08:30 - 2021-09-15 24:00:00
Issued: 14-09-2021, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt noordoostwaarts en ligt vanavond net ten westen van onze kust. Aan de oostflank van dit laag wordt vanaf het begin van de middag van het zuiden uit warmere en vochtigere lucht aangevoerd (theta-w ongeveer 15°C). Een warmtefront is geanalyseerd op de hoogste theta-w 850 waarden die halverwege de middag het land bereiken. Daar vlak vooruit ontstaat door dagelijkse gang een O-W georienteerde vore. Een hoogtelaag komt vandaag boven Engeland te liggen, bijbehorende hoogtetrog trekt in de middag en avond noordoostwaarts over het land. Woensdag trekt het lagedrukgebied langzaam verder noordoostwaarts. Bijbehorend NO-ZW georienteerd koufront trekt in de nacht en ochtend oostwaarts over het land en wordt aan het begin van de middag gevolgd door een backbent occlusie die vervolgens aan het begin van de avond het oosten van het land verlaat. Pas daarna stroomt met een stevige noordwestelijke stroming minder vochtige lucht het land binnen.

Modelbeoordeling:

Momenteel is er boven Frankrijk sprake van een zone met onweersbuien ter hoogte van Normandië en zuidoost daarvan (waarschijnlijk getriggerd door warmteadvectie en mogelijk windschering). Modellen geven de positie van deze buien goed weer en laten dit gebied de komende uren deactiveren waarna hooguit wat buiige restanten overblijven in onze omgeving. Zuid van deze zone is sprake van een gebied met buiige neerslag (het geanalyseerde warmtefront) die ons land in de middag bereikt. Mogelijk ontstaan er nog enkele buien in de vore die daar net vooruit zit (enige indicatie Harmonie). De onstabiliteitsdiepte van de ingebedde buien is zodanig dat onweer mogelijk is. Ook na passage blijven op hoogte enkele (onweers)buien mogelijk totdat het koufront is gepasseerd. In de vochtige grenslaag is bij het koufront in alle modellen een duidelijk St signaal zichtbaar. Dit geldt tevens voor de occlusie.

Wind(stoten):

Momenteel geen bijzonderheden. De kans op windstoten bij buien is beperkt, maar indien bij de vore een bui vanaf de grond ontstaat is een vlaag van 20 kn mogelijk. Na passage van de occlusie NW 6 langs de noord(west)kust.

Bewolking:

Vanmiddag en vanavond op nadering van en bij het warmtefront AC/AS en ingebedde CB's vanaf hoogte, toppen max FL350. Bij de vore kans op een Cb vanaf de 'grond' met toppen tot FL350. Bij het koufront en ook daarvoor uit mogelijk nog enkele Cb's met toppen tot FL350 die boven Frankrijk zijn ontstaan en ons land in de avond bereiken (Harmonie). Bij koufront, de lagedrukkern en occlusie op veel plaatsen ook stratus, boven land op dagelijkse gang deels oplossend.

Zicht:

Goed, aanvankelijk in het noordoosten kans op nevel. Morgen in de loop van de avond op dagelijkse gang teruglopend en in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nevel. Ook op zee slechtere zichtcondities in de vochtige lucht bij het laag en de occlusie.

Neerslag:

Vanmiddag en vanavond van het zuiden uit toenemende kans op buiige regen en enkele onweersbuien die ofwel bij de vore mogelijk vanaf de grond ontstaan ofwel advectief binnendrijven. CAPE waarden liggen in de warme lucht in Harmonie in het zuiden tussen 500 en 1000 J/kg, in Hir iets hoger, noordelijker liggen de waarden over het algemeen lager. Mocht er een bui vanaf de grond ontstaan dan is er 20-25 kn schering en is er sprake van multicells. Bij andere buien op hoogte blijft dit beperkt tot 10-15 kn (veelal single cell). Zeer lokaal mogelijk hagel (minder dan 2 cm), neerslaghoeveelheden in een actieve bui 10-20 mm. Bij het koufront 400-700 J/kg muCape en schering 10-15 kn, convectieve modus onderkant multicell. Bij de occlusie af en toe wat lichte motregen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten