07/12/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-10-2021 10:49 | KNMI | m.b.t. 05-10-2021 t/m 06-10-2021

Valid: 2021-10-05 10:49:25 - 2021-10-06 24:00:00
Issued: 05-10-2021, forecaster: berge

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het midden van de Britse Eilanden trekt oostzuidoostwaarts en bereikt morgenochtend het noordwesten van het land. De bijbehorende NNW-ZZO georienteerde occlusie ligt tegen het zuidwesten en trekt vanmiddag en vanavond noordoostwaarts over het land. Deze verlaat het land rond 20 UTC. Hierachter volgt op hoogte een laag, wat voor toenemende onstabiliteit zorgt. Een bij het laag ingedraaide occlusie bereikt in de avond de westkust. Woensdag overdag trekt het laag opvullend over het midden zuidoostwaarts. De ingedraaide occlusie ligt dan ten zuiden en oosten van het laag. Woensdag overdag bouwt een rug boven de Britse Eilanden op.

Modelbeoordeling:

In de passage van de occlusie weinig verschillen in de modellen. Aandachtspunt hierbij is of het nog tot een klap onweer boven de Noordzee komt. Grootste aandachtspunt is de precieze baan van het laag en de sterkte van de wind hierbij aan met name de zuidkant. In de EC en Hir uitvoer trekt het laag over het noorden, de Harmonies zijn wat zuidelijker. Dit verschil zorgt voor een onzekerheid in de verwachtingen, zeker voor specifieke punten. Het is nu nog niet te zeggen welke uitvoer het beste is, de verschillen in de uitgangspositie nu zijn klein. Mogelijke koers: Texel (06 UTC), Flevoland (12 UTC), Twente (16 UTC) De onzekerheid in de baan van het laag zorgen ook voor onzekerheid in de verdeling van de neerslag en bewolking. De meeste neerslag valt ten zuiden van de kern. Verder lijkt de zeewatertemperatuur op de zuidelijke Noordzee wat te laag in de diverse modellen te zitten waardoor de buien wat actiever kunnen zijn dan in de uitvoer.

Wind(stoten):

Aan de voorzijde van de occlusie windkracht 6-7 boven zee met daarbij kans op zware windstoten. Achter de occlusie 6 Bft uit het westen aan zee, geleidelijk toenemend op nadering van het laag. Dan 6-7 Bft langs de westkust, in het zuidwesten laten alle modellen even een 8 Bft zien. Daarbij tonen alle modellen zware windstoten dinsdagavond laat/nacht naar woensdag op de kust in Zeeland en Zuid-Holland. KEPS kansen op meer dan 75 km/uur zijn >90%. In de loop van woensdag neemt de wind af.

Bewolking:

Bij de occlusie van dinsdagmiddag voornamelijk stratiforme bewolking, met daaronder ondiepe convectie tot FL100-150, boven land kans op SC tussen 1000-1500 vt. De kans op ST lijkt klein. Ten westen van de occlusie TCU/CB's tot FL150, langs de kust en op zee tot ca. FL200. Nabij de ingedraaide occlusie vergelijkbare bewolkingscondities met de eerdergenoemde occlusie, alleen zijn de ST-kansen landinwaarts woensdagochtend een stuk groter, ook in het N.

Zicht:

In neerslag matig tot slecht, voor de rest goed.

Neerslag:

De occlusie van dinsdagmiddag is deels stratiform met een enkele ingebedde bui. Boven zee kans op een klap onweer. De CAPE is aanvankelijk zeer gering, maar neemt dinsdagmiddag en avond toe naar 400-700 J/kg. Ten westen van de occlusie vanaf dinsdagavond is er boven zee en langs de zuidwestkust een aanhoudende kans op onweer, gezien de zeewatertemperatuur van 15-17°C. Woensdag overdag CAPE boven land 400-700 J/kg, effectieve schering rond 10 kn, aan de zuidkant van het laag 20-25 kn. Boven zee/kustgebieden lokaal multicell, boven land single cell. Boven zee daarbij eerst een kans op onweer. Woensdagmiddag afnemende buienkans, geen onweer meer vanwege de afnemende onstabiliteitsdiepte. In totaal valt er in het zuidelijke en westelijke kustgebied de komende 48 uur 20-40 mm, lokaal zelfs iets meer.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

uimg/202110/051933_AL0512_large.gif

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten