20/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-10-2021 05:28 | KNMI | m.b.t. 06-10-2021 t/m 07-10-2021

Valid: 2021-10-06 05:28:08 - 2021-10-07 24:00:00
Issued: 06-10-2021, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Noordzee ten noordwesten van Texel trekt opvullend oostzuidoostwaarts en bereikt vanochtend het noordwesten van het land. Een bij het laag ingedraaide occlusie ligt boven het zuidwesten. Een hoogtetrog ligt boven het zuidoosten van het land en trekt spoedig oostwaarts weg. Vandaag trekt het laag verder opvullend over de noordelijke helft van het land zuidoostwaarts, bereikt vanavond het midden van Duitsland om spoedig geheel op te vullen. De ingedraaide occlusie trekt woensdag over de zuidelijke helft oostwaarts en ligt donderdag Z-N georienteerd boven het westen en is dan sterk in activiteit afgenomen. Donderdag komen we aanvankelijk onder invloed van een gordel van hogedruk tussen een hoog boven Frankrijk en het zuiden van Zweden. Het hoog boven Frankrijk wordt geleidelijk zwakker waardoor we donderdagavond onder een rug behorende bij het Scandinavisch hoog komen te liggen.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben dezelfde baan van het laag en daarom zijn de verschillen qua bewolking, temperatuur, wind en neerslag klein. De Harmonies hebben voor de zuidwestkust 1 Bft meer wind en ook zijn de windstoten net wat steviger. We volgen hierin de Harmonies. In de nacht naar donderdag is de mistkans groot voor met name de noordelijke helft. De enige onzekere factor is hierbij het aantal opklaringen, als het opklaart is de kans op mist groot door het wegvallen van de wind, de hoge vochtigheid en de afkoeling. Met een geowind van 4-5 kn lijkt de mistlaag niet al te dik te worden, toch laten de modellen het pas aan het eind van de ochtend oplossen. Aandachtspunt.

Wind(stoten):

7 Bft voor de westelijke kust en 8 Bft voor Vlissingen en Hoek van Holland, 6 Bft voor de noordelijke districten. Daarbij tonen met name de Harmonies zware windstoten voor vanochtend voor op de kust in Zeeland en Zuid-Holland. Woensdagmiddag neemt de wind af naar 6 Bft en woensdagavond verdwijnt ook de 6 Bft.

Bewolking:

Bij de occlusie en de hoogtetrog CB's tot FL150, langs de kust en op zee tot ca. FL200. Landinwaarts aan het eind van vannacht en woensdagochtend bij de occlusie ook ST. Bij optrekkende mist donderdag (lage) ST, mogelijk tot in de middag.

Zicht:

In neerslag overwegend matig, lokaal slecht. Voor de rest goed. De nacht naar donderdag in

opklaringen in het midden en oosten hoge mistkansen.

Neerslag:

Buiige regen bij de occlusie. De CAPE is 400-700 J/kg effectieve schering rond 10 kn, aan de zuidkant van het laag 20-25 kn, daar voornamelijk multicell. In de loop van woensdagmiddag trekt de meeste neerslag met de occlusie zuidoostwaarts weg, alleen in het westen en boven zee kan t/m de nacht naar donderdag nog een (TCU)buitje voorkomen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

 

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten