20/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-11-2021 05:38 | KNMI | m.b.t. 04-11-2021 t/m 05-11-2021

Valid: 2021-11-04 05:38:09 - 2021-11-05 24:00:00
Issued: 04-11-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

We bevinden ons in een grootschalige hoogtetrog boven West-Europa die langzaam oostwaarts trekt. Restanten van een Cold Air Development (CAD) trekken over het westen van Duitsland NNO-waarts en zijn aan oplossing onderhevig. Een ondiep en kleinschalig laag boven het westelijk Waddengebied trekt vandaag overdag zuidwaarts over het westen van het land, vult geleidelijk op en verlaat aan het begin van de avond als vore het zuiden en zuidoosten. Om het laagje heen bevinden zich wat sterk convectieve occlusierestanten. Tegelijkertijd trekt er een uitdiepend lagedrukgebied via Tsjechië en Polen noordwaarts. Omdat boven de Britse Eilanden langzaam een rug opbouwt zien we in de middag en avond aan de noordwestflank van het laagje/de vore de stroming overal geleidelijk noord tot noordwest worden en in kracht toenemen. Een bovenluchttrog bereikt in de middag het noordwesten van de FIR en passeert in de avond het land van noordwest naar zuidoost. Vrijdagmiddag bereikt een zwak warmtefront het noordwesten van de FIR en tegen het einde van de middag ook het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de nevel, mist en stratus. De modellen lopen inmiddels niet meer zo heel erg uiteen en zijn indicatief te gebruiken. De vraag is vooral in hoeverre de nevel, mist en stratus op zullen lossen en zullen liften overdag. Alle modellen laten dit het laatst gebeuren in het oosten, in de Harmonies lost het niet overal op en groeit het daar in de avond weer aan. In de avond en nacht neemt ook in EC en HIR het mistsignaal weer toe in het zuidoosten. Er is wel een duidelijke achterkant zichtbaar in de aantrekkende noordwestelijke stroming, consistent in de modellen. Verder hebben we nog te maken met buien, hierin geven de Harmoniemodellen de beste leidraad.

Wind(stoten):

Aan de (noord)westflank van het kleinschalige laag tot in de nacht naar vrijdag seinen voor 6-7 Bft in de westelijke kustdistricten.

Bewolking:

Boven het oosten vanochtend mogelijk nog frontale bewolking behorende bij de CAD. Verder zien we m.u.v. van de kustprovincies een gebied met lage stratus en mist, zie ook de modelbeoordeling. Later in de ochtend en in de middag zal de basis duidelijk omhoog gaan vanwege de dagelijkse gang. Door de aantrekkende wind lopen de condities in de noordwestelijke helft geleidelijk verder op, in het zuidoosten lopen deze in de avond en nacht juist weer terug. Pas vrijdagochtend komt ook Zuid-Limburg aan de achterkant. Boven zee zien we in de polaire lucht continu de aanmaak van convectieve bewolking met Cb-toppen tot FL200-250, clusterend bij het laagje, de occlusierestanten en de bovenluchttrog, die met een aantrekkende noordwestelijke stroming geleidelijk steeds verder het land op kunnen lopen. Noordwest van de bovenluchttrog overgaand in TCu's met toppen rond FL100 (de onstabiliteitsdiepte neemt daar sterk af). Bij het warmtefront ook stratiforme bewolking en boven zee een kleine kans op stratus.

Zicht:

M.u.v. van het westelijk kustgebied op veel plaatsen (dichte) mist, zie ook bij bewolking. Het is vooral nowcasten. In de loop van de ochtend en middag geleidelijk verbeterende zichten, zowel door de dagelijkse gang als de aantrekkende wind. In de avond en nacht in het oosten en zuidoosten nog kans op hernieuwde vorming van nevel en mist, elders staat er dan al teveel stroming. Vrijdagmiddag overal goede zichten. Verder in buien teruglopende zichten.

Neerslag:

Boven de Noordzee en geleidelijk ook in de kustprovincies buien, boven zee en langs de kust ook met onweer en korrelhagel. In de loop van de dag breiden deze buien zich geleidelijk verder uit over het land, zie ook bij bewolking. Boven zee 400-700 J/kg CAPE, er is weinig schering maar convergentie bij het laagje en de occlusierestanten zorgt wel voor enige lijn/clustervorming. Noordwest van de bovenluchttrog geen onweer en hagel meer, wel nog meest lichte regenbuien.

Temperatuur:

Zeer lokaal mogelijk nog vorst in de vroege ochtend, het wegdek is (ruim) boven nul gebleven. Middagtemperaturen afhankelijk van het al dan niet oplossen van nevel/mist en stratus, maxima tussen 7 en 11°C.

Tags: Hagel(-schade) | Mist/slecht zicht | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten