26/03/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

27-09-2022 11:26 | KNMI | m.b.t. 27-09-2022 t/m 28-09-2022

Valid: 2022-09-27 11:26:41 - 2022-09-28 24:00:00
Issued: 27-09-2022, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het aandachtsgebied bevindt zich diep in de polaire lucht, ten zuiden van een complex laag boven het Noordzeegebied. De stroming is daarbij westelijk en de atmosfeer is onstabiel van opbouw. Een randstoring boven Denemarken trekt gedurende de periode noord van de FIR retrograad richting Britse Eilanden. Dit laag krijgt een vore tot boven het noorden van het land waardoor de wind daar woensdag sterk gaat afnemen.

Modelbeoordeling:

Vooral de neerslagsommen zijn een aandachtspunt. Modellen komen plaatselijk met 50+ mm/24 uur in het zuidwesten. Later vandaag en op woensdag lijkt kustconvergentie een prominentere rol te gaan spelen, neemt de onstabiliteitsdiepte toe en kunnen de accumulaties plaatselijk snel oplopen. De voorgeschiedenis in acht nemend (in Zuid-Holland en Zeeland plaatselijk al 220-240 mm in september, van gistermiddag t/m vanochtend lokaal 40+ mm in 24 uur) is plaatselijke wateroverlast niet uit te sluiten. Waarschuwing (code geel voor zware regen) is m.i. op z'n plaats. Vanmiddag is het in het zuidwesten aanvankelijk tijdelijk droger (relatieve rug in de bovenlucht, mogelijk ook regenschaduw Engeland), maar later vanmiddag volgen daar opnieuw felle buien.

Wind(stoten):

De kans op uurgemiddeld 6 Bft neemt nu snel af, we gaan uit van uurgemiddeld 4-5 Bft en noemen windstoten lokaal 30-35 knopen bij de buien boven/aan zee.

Bewolking:

Convectieve bewolking, maar vooral vandaag ook nog veel Sc. In het zuidoosten kans op flarden St, in de Limburgse heuvels mogelijk nog meer dan dat. Cb's met toppen tot ca. FL200/-25C. De onstabiliteitsdiepte neemt overdag iets af, om vanavond weer toe te nemen naar circa FL250/-35C. Woensdag komt daar weinig verandering in. Tenslotte, in het noordoosten is er komende nacht en morgenochtend kans op St beneden 500 vt (zou ook om optrekkende mist kunnen gaan).

Zicht:

In neerslag matige zichten, in zware neerslag slecht. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend in het noordoosten kans op dichte mist. Weinig wind en vochtige condities lijken redelijk opgelegd, maar de vraag is vooral hoeveel opklaringen er zullen zijn. Voorlopig gaan we uit van voldoende opklaringen en dus vorming van mist. Kan woensdagochtend best een tijd duren voordat de mist oplost.

Neerslag:

Veel buien. In tegenstelling tot wat EC laat zien lopen ze in de nachtperiode ook landinwaarts gewoon door. De kouder wordende bovenlucht en de bovenluchtstroming van 20-25 kn spelen hierbij een rol. CAPE is orde 500 J/kg, schering meest 10-15 kn, in het zuidwesten 20-25 knopen, daar zijn enkele multicellen mogelijk. Kans op onweer en kleine hagel, die kansen nemen met de toenemende onstabiliteitsdiepte vanaf vanavond toe. De neerslagaccumulaties tot en met woensdagmiddag zijn een aandachtspunt, op veel plaatsen 20-40 mm. In het zuidwesten is plaatselijk >50 mm/24 uur te verwachten, over 48 uur is lokaal 75 mm mogelijk.

Temperatuur:

In het noorden en noordoosten kan het komende nacht in opklaringen flink afkoelen, plaatselijk tot 3°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten