01/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-12-2022 05:44 | KNMI | m.b.t. 18-12-2022 t/m 19-12-2022

Valid: 2022-12-18 05:44:31 - 2022-12-19 24:00:00
Issued: 18-12-2022, forecaster: wijs

Aan de noordwestflank van een hogedrukgebied boven Polen staat er in onze omgeving een zuidelijke stroming. De aangevoerde lucht is continentaal polair en droogt van het zuiden uit steeds verder op. Een OZO-WNW georienteerde rug boven het noorden van het land zal het noordoosten in de ochtend verlaten. Een koufront, behorende bij een lagedrukgebied boven de Noorse Zee, verlaat spoedig het uiterste noordwesten van de FIR. Na passage van de rug wordt de stroming op nadering van een Atlantisch laag zuidoostelijk. Een hoogtewarmtefront bereikt het zuidwesten van de FIR in de avond. Een (grond)warmtefront passeert het land noordoostwaarts in de nacht naar maandag. Doordat het frontale systeem occludeert, bereikt het bijbehorende koufront het noordwesten van de FIR al in de loop van maandagochtend, om daarna parallel aan de stroming te blijven slepen.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn synoptisch gezien consistent maar worstelen ontzettend met het weer in de grenslaag. De stratus in het noordwesten wordt door geen enkel model (meer) berekend. HA40 komt nu opeens wel met mist maar is weer te uitgebreid. Vanochtend zal de aantrekkende zuid- tot zuidoostelijke stroming uiteindelijk zorgen voor het opruimen van de nog aanwezige stratus. Nevelig kan het nog wel enige tijd blijven. Het wegdekmodel zit inmiddels weer goed op de actualiteit, de oppervlaktetemperatuur in met name HAP1 zit wel nog steeds duidelijk te laag. Dit is van belang voor het volgende aandachtspunt; de neerslagsoort en kans op gladheid vanavond en in de nacht naar maandag. De modellen tonen het neerslaggebied bij het (hoogte-)warmtefront eenduidig en alle modellen geven een signaal voor ijzel. Het zal gezien de snel opwarmende profielen dan waarschijnlijk vooral gaan om regen op een bevroren ondergrond. Het wegdekmodel laat inderdaad zien dat de ondergrond nog enkele uren onder nul kan zijn bij de eerste neerslag.

Wind(stoten):

Bij de rug tijdelijk minder wind, daarna opnieuw 6-7 Bft, ook in de kustdistricten. Er staan seinen uit. Boven de zuidelijke Noordzee is er maandag een kleine kans op zware windstoten.

Bewolking:

De St (< 500 vt) boven het noordwesten van het land wordt van het zuiden uit geleidelijk opgeruimd. Bij het koufront een mix van stratiforme en convectieve bewolking, de kans op St lijkt erg klein. Vanmiddag op nadering van het hoogtewarmtefront hoge, later middelbare bewolking. Bij het warmtefront en in de warme sector gevolgd door St, in het noordwesten van de FIR ook beneden 500 vt. Door de zuidelijke stroming blijft het land maandag grotendeels vrij van St. Het koufront maandag is nauwelijks terug te vinden in het wolkenbeeld.

Zicht:

Boven zee goed, m.u.v. het Waddengebied en de Duitse Bocht. In neerslag mogelijk wel matig. Boven land op veel plaatsen nevel en eerst lokaal mist. In de komende uren van het zuiden uit sterk verbeterend. Daarna verder goed, in neerslag matig, later op maandag mogelijk ook slecht.

Neerslag:

Bij het koufront lichte, soms buiige regen. Bij het hoogtewarmtefront mogelijk lichte regen, die aanvankelijk mogelijk onderkoeld kan zijn maar waarschijnlijker zal vallen op een (nog net) bevroren ondergrond. Op basis van de temps is het duidelijk dat sneeuw niet aan de orde is. Er zit aanvankelijk wel een droge laag onder de neerslag, die vanaf middelbaar niveau valt. De vraag is of deze regen de grond bereikt. Bij het warmtefront en in de warme sector regen.

Temperatuur:

Minimumtemperatuur tussen -4 en -9 graden, Hupsel heeft zelfs even strenge vorst gehad. Vandaag overdag rond of net boven 0. De wegdektemperaturen liggen onder nul en blijven dat overdag waarschijnlijk ook. In de avond en nacht naar maandag lopen de temperaturen (en wegdektemperaturen) met de neerslagzone mee op.

Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten