26/03/2023 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-01-2023 15:36 | KNMI | m.b.t. 10-01-2023 t/m 11-01-2023

Valid: 2023-01-10 15:36:33 - 2023-01-11 24:00:00
Issued: 10-01-2023, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied ligt om 18 UTC ten zuiden van IJsland, een secundair laag in het bijbehorende front ligt om 18 UTC net ten noorden van Schotland en beweegt noordoostwaarts. Het bijbehorende warmtefront (NNW-ZZO georienteerd) ligt om 18 UTC boven het westen van het land en verlaat rond 21 UTC het oosten. het zuidwesten en passeert vanavond het noordoosten. Bijbehorend koufront (NO-ZW) in de tweede helft van de nacht van west naar oost over ons land. Het eerdergenoemde sturende laag zuid van IJsland beweegt geleidelijk oostwaarts en vult langzaam op. Aan de zuidflank van dit laag wordt trekt een trog oostwaarts en bereikt rond 19 UTC als Cold Air Development (CAD) de westkust en verlaat het oosten rond 22 UTC. In de nacht naar donderdag passeert er een goed doorstroomde trekrug, later in de nacht en in de donderdagochtend gevolgd door een actieve frontale afloper, die als een klein lagedrukgebiedje over het noorden oostwaarts beweegt.

Modelbeoordeling:

De modellen geven de actualiteit goed weer en de timing van de weersystemen liggen op een lijn, op de trog van woensdagavond na. EC laat deze trog 1 a 2 uur eerder bij de westkust arriveren. Daarnaast heeft EC vooral stratiforme neerslag, terwijl Harmonie buien laat zien, inclusief een onweerssignaal. Dit systeem ligt momenteel nog ten zuiden van Groenland. Het is een hoogtelaag met erg koude lucht dat naarmate de Atlantische Oceaan oversteekt verandert in een hoogtetrog. Het systeem krijgt enkele kenmerken van een CAD en daarom denken we dat de neerslag uiteindelijk zowel stratiforme als convectieve delen heeft.

Wind(stoten):

Modellen zijn goed bruikbaar voor de gemiddelde wind. Seinen voor 8 Bft voor het noordelijk deel van de FIR (en kustgebied) staan uit. EC heeft zoals gebruikelijk iets minder wind. Vanavond en in de nacht naar woensdag is er in het noordwestelijk kustgebied mogelijk zware windstoten van ca. 75 km/u, niet voldoende voor een gele waarschuwing. Bij de trog van woensdagavond zien we windruiming en speelt bovendien convectie een duidelijke rol en neemt de kans op zware windstoten ook landinwaarts toe. Plaatselijk zien we op zee bij HA40 en HAP1 nu ook meer dan 100 km/u verschijnen, de kansen in KEPS zijn op zee 30-50%. Boven het westen en noordwesten van het land geeft KEPS 60-90% kans windstoten boven de 75 km/u, dieper landinwaarts 30-60%, in het oosten en zuidoosten niet meer dan 10%. De kans op windstoten boven de 90 km/u zien we eigenlijk alleen in het noordwesten, deze bedraagt daar 10-40%. In code geel die voor donderdagavond uitstaat voor het gehele land hebben we de fenomenen onweer en (zware) windstoten samengenomen in het fenomeen onweer. De actieve frontale afloper donderdagochtend levert ook een stevig windveld op met een dikker 8 Bft op de zuidelijke Noordzee en zware windstoten boven land, de komende runs zullen hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Bewolking:

Bij het warmtefront, in de warme sector en op het koufront op uitgebreide schaal St, vooral in het noorden en boven zee ook beneden 500 vt. H40 en EC hebben te weinig St in dit seizoen, dus we volgen H43 en HAP1. Nabij en achter het koufront Cu/TCu, toppen tot FL100. Bij de trog/CAD Sc 3000-5000 vt en enkele CB's 2000 vt, toppen FL200-FL270. Bij de actieve frontale afloper donderdagnacht/ochtend weer een massief pakket gelaagde frontale bewolking met plaatselijk ook stratus tussen 500-1000 vt, aan de achterzijde van het systeem ook deels convectief.

Zicht:

Zichtvermindering afhankelijk van neerslagintensiteit, in onweersbuien slecht.

Neerslag:

Bij het warmtefront/koufront regen. Achter het koufront kans op een bui. Bij de trog regen en enkele (onweers)buien, plaatselijk met hagel. CAPE boven zee 700-1000 J/kg, boven land aanzienlijk minder. Schering 0-6 km 30-40 kn, dus goede organisatie waarbij de buien zich ook boven land kunnen handhaven ondanks de lagere CAPE. Op de modelradarplaatjes van Harmonie lijkt ook lijnvorming mogelijk. Bij de actieve frontale afloper donderdagnacht/ochtend eerst stratiforme neerslag, later meer buiig van karakter.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden. De maximumtemperatuur wordt komende nacht bereikt en ligt rond 11°C; de modellen geven dit goed weer. Na koufrontpassage daalt de temperatuur weer en in de middag wordt het een graad of 9.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten