22/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-01-2023 17:16 | KNMI | m.b.t. 12-01-2023 t/m 13-01-2023

Valid: 2023-01-12 17:16:51 - 2023-01-13 24:00:00
Issued: 12-01-2023, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Aan de flank van een laag ten westen van Schotland staat er een stevige west- tot zuidweststroming, met het polaire front golvend boven onze omgeving. Een geoccludeerde warmtefrontafloper boven het oosten trekt naar Duitsland weg en bijbehorend koufront blijft boven het zuiden en midden slepen. Na passage van een zwakke, goed doorstroomde rug trekken de fronten weer noordoostwaarts op nadering van een frontale golf vanuit Engeland. Het NO-ZW georiënteerde koufront van een CAD boven de Ierse Zee loopt op deze frontale golf in en het geheel trekt vanavond oostwaarts over ons land. Eerdergenoemd laag trekt komende nacht over Schotland oostwaarts en bereikt Zuid-Zweden op vrijdagavond. De ingedraaide occlusie trekt vrijdagochtend en begin vrijdagmiddag noord van ons land oostwaarts, maar aan de zuidflank loopt wel een NO-ZW georiënteerde trog mee.

Modelbeoordeling:

Synoptisch komen de modellen goed overeen. De grenslaag wordt het best beschreven door HA43, die de laagste wolkenbasis berekent maar mogelijk nog iets te optimistisch lijkt te zijn t.o.v. de actuele waarnemingen. UWC0 is nog iets optimistischer en HA40 en vooral EC berekenen veel te weinig stratus. We gaan ervan uit dat HAP1 en HA43 het beste aan te houden zijn qua wolkenbasis.

Wind(stoten):

De wind neemt vanavond weer toe. Komende nacht en vrijdag tot later in de ochtend 8 Bft in veel kustdistricten met zware windstoten in het noordwestelijk kustgebied (code geel). Een flauwe piek in de wind is zichtbaar tijdens de passage van de trog, daarna neemt de wind langzaam af.

Bewolking:

Stratus bij het golvende front. Verder ook wat TCu's bij en noord van het golvende front met toppen tot ca. FL100. Bij het (dubbele) koufront ook CB's met toppen tot ca. FL150. Na de koufrontpassage vanavond geen St meer, wel Sc en convectieve bewolking. Rondom de ingedraaide occlusie CB's met toppen tot ca. FL150, mogelijk lokaal iets hoger.

Zicht:

In neerslag bij het golvende front matig tot slecht, verder in neerslag overwegend matig en buiten neerslag goed zicht.

Neerslag:

Bij het golvende front lichte tot matige regen. Progtemps laten soms ook motregen toe en dat zien we momenteel ook optreden. Bij het front ook een kans op een ingebedde bui. In de polaire lucht enkele buien, vooral bij de ingedraaide occlusie en bij de trog van vrijdag. CAPE boven zee toenemend naar rond 500 J/kg op vrijdag met een kleine onweerskans bij de buien, boven land is er al gauw minder CAPE. Modus is single cell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten