02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

07-03-2023 08:58 | KNMI | m.b.t. 07-03-2023

Valid: 2023-03-07 05:40:53 - 2023-03-08 24:00:00
Issued: 07-03-2023, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt snel oostwaarts. Het bijbehorende koufront ligt oost-west boven het zuiden en blijft overdag enige tijd boven het zuiden slepen. Gedurende de ochtend trekt een stabiele golf langs het front oostwaarts. Een kortgolvige trog passeert in de tweede helft van de middag. Pas na passage van de golf in het koufront trekt het verder zuidwaarts en in de loop van de avond verlaat het front eind van de middag Limburg. Ten noorden van het koufront wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar woensdag passeert een vlakke rug. Woensdagochtend trekt een volgende golf via België en het uiterste zuiden oostwaarts, waarna het front woensdagmiddag tijdelijk wat verder ten zuiden van ons land komt te liggen. In de loop can de avond komt de frontale zone boven België mogelijk weer iets naar het noorden toe.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de evolutie van het golvende koufront in de loop van dinsdag en vooral op woensdag. Vooral in verband met de neerslagsoort en eventuele accumulatie. In de loop van middag kan er in de zuidelijke provincies naast regen ook wat natte sneeuw gaan vallen. Nabij de kortgolvige trog ook enkele winterse buien. Ten opzichte van de voorgaande runs loopt het koufront vanmiddag sneller door dan in de voorgaande runs, daar blijft dus nog steeds enige onzekerheid in bestaan. De meest noordelijke begrenzing van de sneeuw woensdagochtend schuift nog behoorlijk (Vlissingen-Winterswijk in HA43, Leiden-Enschede in EC). De meest noordelijke begrenzing van evt accumulatie schuift daarmee ook, grootste kans voor Limburg/ZO Brabant).

Wind(stoten):

Modellen zijn eenduidig in de representatie van de wind nabij het uitdiepende laag. Boven het noorden van de FIR en Duitse bocht 9 Bft met zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Het Waddengebied krijgt hier iets van mee in de vorm van zware windstoten rond 75 km/uur, niet voldoende voor code geel. Overdag boven zee bij buien windstoten 30-35 kn (zie Harmonies).

Bewolking:

Bij het koufront eerst St. Achter het koufront Cu/Cb, toppen tot FL100, overdag geleidelijk naar FL150/-30C. Nabij het golvende/slepende front Sc/Ac/Ns en vanaf de middag in toenemende mate ook St (zeker in sneeuw). In de nacht naar woensdag kan in opklaringen mist ontstaan, die woensdag overdag weer gaat liften/optrekken en tijdelijk St kan veroorzaken. Bij de golf woensdag een dik gelaagd pakket met op uitgebreide schaal St.

Zicht:

Goed, in neerslag matig. In de (natte) sneeuw dinsdag en woensdag uiteraard slechte zichten. In mist tevens slechte zichten.

Neerslag:

Achter het koufront geleidelijk enkele winterse buien, met kans op hagel/natte sneeuw en onweer. Overdag bij de golf geleidelijk een toenemende sneeuwfractie met natte sneeuw in de zuidelijke provincies. Actueel zit de noordelijke begrenzing overigens iets noordelijker. In de avond en nacht naar woensdag in het zuiden van Zuid-Limburg, vooral in de heuvels, kans op accumulatie in intensievere neerslag nabij het golvende front. Woensdag gaat de aandacht uit naar twee passerende golven die (net) zuid langs trekken, eerste in de ochtend en een tweede in de loop van woensdagavond. Woensdagochtend van het zuiden uit natte sneeuw/sneeuw uitbreidend over Limburg en delen van Brabant. Daarbij een redelijke kans op enige accumulatie. In Zuid-Limburg kans op ca. 5 cm, omgeving Vaals mogelijk 5-10 cm. Elders 1-4 cm, met de onzekerheden zoals genoemd in de modelbeoordeling. Kans op accumulatie > 5 cm/6 uur lijkt voor het overgrote deel van het zuiden vooralsnog klein.

Temperatuur:

In Zuid-Limburg vanaf eind van de middag kans op natte, mogelijk droge sneeuw, waarvoor vanaf de avond code geel hangt. Ten noorden van de frontale zone komen dinsdagavond en nacht naar woensdag naar verwachting opklaringen voor, waarin de wegdektemperaturen waarschijnlijk onder nul gaan, dit kan leiden tot bevriezingsgladheid.

Onweer/blikseminslag | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten