04/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-03-2023 05:44 | KNMI | m.b.t. 18-03-2023 t/m 19-03-2023

Valid: 2023-03-18 05:44:27 - 2023-03-19 24:00:00
Issued: 18-03-2023, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Tussen een hoog boven Oost-Europa en een complex laag boven Groot-Brittannië voert een zuidelijke stroming vrij zachte lucht aan. Een golvend koufront heeft op hoogte inmiddels ons land verlaten. Achter dit front is de aangevoerde lucht echter nog steeds zacht en vochtig (valse warme sector). In deze luchtsoort bevinden zich occlusierestanten en een kleinschalige (hoogte)trog, die momenteel zorgt voor een gebied met buiige regen boven het midden. In de nacht naar zondag en zondagochtend passeren een ingedraaide occlusie (actueel boven het Kanaal) en een grootschalige hoogtetrog, waarachter de bovenstroming ruimt naar noordwest. Een NNO-ZZW georienteerd koufront, behorende bij eerdergenoemd laag, bereikt zondagochtend het (noord)westen van de FIR, om in de loop van zondagmiddag het land oostwaarts te passeren. Daarachter wordt drogere maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Synoptisch komen de modellen goed met elkaar overeen, in de grenslaag zijn de verschillen groter. De nevel, mist en lage stratus die we actueel boven de Noordzee zien wordt niet opgepakt door EC, wellicht omdat het slechts een hele dunne laag betreft. De Harmonies zitten er gelukkig wel heel aardig op en zijn bruikbaar. De uitgebreidheid van dit gebied richting het zuiden blijft wel onzeker. Een ander aandachtspunt is de aanwezigheid en vorming van (turbulentie)stratus (of lage SC) achter het gebied met buiige regen. Actueel zien we de eerste signalen boven het zuiden en het door de modellen geschetste scenario voor deze ochtend lijkt aannemelijk. Vanmiddag en vanavond neemt de onstabiliteit toe, wanneer occlusierestanten en een kortgolvige hoogtetrog passeren, in combinatie met dagelijkse gang. De Harmonies geven een duidelijk convectiesignaal, evenals EC. Zondag komen de Harmonies opnieuw met mist boven zee, voorafgaand aan het koufront, dit lijkt ons opnieuw realistisch.

Wind(stoten):

Bij de buien later vanmiddag en vanavond boven land signalen voor uitschieters van 25-30 kn, lijkt niet genoeg voor een waarschuwing.

Bewolking:

Bij en ten westen van het golvende front middelbare en hoge bewolking, die mogelijk licht onstabiel van opbouw zijn. Boven zee lage ST, geleidelijk ook advectief in het noordwestelijk kustgebied. Achter het neerslaggebied vanochtend dus waarschijnlijk vorming (en advectie) van turbulentie-ST (of lage SC), in de loop van de ochtend oplossend/doormengend. Later vanmiddag en vanavond vorming van CB's met toppen tot FL300. Bij de ingedraaide occlusie, tot aan het koufront, een mix van gelaagde en ondiepe convectieve bewolking (toppen veelal rond of beneden FL100) en in de grenslaag opnieuw lage ST.

Zicht:

Waarschijnlijk m.u.v. het zuidwesten van de FIR boven zee en het Waddengebied nevel en mist. Ook elders landinwaarts is het zicht plaatselijk teruggelopen, dat lijkt toch vooral door uitstraling te zijn, alhoewel het 'koude' water in het IJsselmeer ook invloed heeft. In neerslag verder lokaal matig zicht, bij een bui later vanmiddag en vanavond mogelijk ook slecht zicht. Bij de ingedraaide occlusie, tot aan het koufront, boven zee opnieuw nevel en mist, zondagochtend ook deels het land oplopend.

Neerslag:

Bij en ten westen van het golvende front af en toe buiige regen, veelal licht. Later vanmiddag en vanavond oplevende buitenactiviteit, met boven land op de dagelijkse gang volgens Harmonie CAPE-waarden van ruim 1000 J/kg, in combinatie met ca. 25-30 kn effectieve windschering, multicell dus. De CAPE in Harmonie lijkt wat overdreven; EC berekent 200-400 J/kg MLCAPE. In alle modellen zien we een onweerssignaal. FZL dan ca. FL065, bij een onweersbui is kleine hagel dan niet uit te sluiten. Bij de ingedraaide occlusie, tot aan het koufront, lichte regenbuien of wat lichte regen.

Temperatuur:

Zacht voor de tijd van het jaar, zondag van het westen uit afkoelend.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten