02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-03-2023 05:29 | KNMI | m.b.t. 25-03-2023 t/m 26-03-2023

Valid: 2023-03-25 05:29:59 - 2023-03-26 24:00:00
Issued: 25-03-2023, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied net ten oosten van Schotland voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een hoogtetrog passeert in de eerste helft van de ochtend, met daarbij de koudste bovenluchten. Het lagedrukgebied trekt ondertussen al opvullend oostwaarts naar het noorden van de FIR, waar deze vanmiddag wordt opgenomen in de gordel van lagedrukgebieden. Rond dit laag zit een ingedraaide occlusie met een 'staart' die zich noordwestwaarts uitstrekt. Vanmiddag bereikt deze occlusie het noordwesten om in de loop van de avond boven het uiterste zuid(oost)en stationair te worden. Tegelijkertijd passeert een kortgolvige hoogtetrog het noorden van de FIR. Zondag wordt de occlusie weer opgetild, wanneer de stroming op nadering van een volgend lagedrukgebied naar zuid draait. Dit lagedrukgebied trekt zondagochtend over België oostwaarts, bijbehorende ingedraaide occlusie trekt daarbij over het zuiden van ons land. Ten noorden daarvan worden de restanten van eerdergenoemde occlusie ingevangen in een zadelgebied, dat in de ochtend over het noorden beweegt. Later op zondag draait de stroming naar noord en stroomt en beduidend koudere maritiem arctische lucht richting ons land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en het bijbehorende weerbeeld komt in grote lijnen goed overeen. Belangrijk aandachtspunt is de kans op zware windstoten, waarbij de thermische component door instraling (onstabiliteit) een belangrijke rol speelt. Zondagnacht gaat de grenslaag een belangrijkere rol spelen, met de slechtste condities bij de in het zadelgebied ingevangen occlusierestanten. Aan de noordkant hiervan is ook de vorming van mist een mogelijkheid. Er zijn nog kleine verschillen tussen de runs m.b.t. precieze de koers van het laagje, waarmee de verwachting daar nog enigszins onzeker is.

Wind(stoten):

Tot en met vanmiddag seinen voor 6-7 Bft, in de kustprovincies zijn dan op uitgebreidere schaal zware windstoten mogelijk, tot ca. 80 km/uur. Ook in de Limburgse heuvels zijn zware windstoten mogelijk. In de loop van zondagmiddag en -avond in alle kustdistricten een NNO 6 Bft.

Bewolking:

Vanochtend al geclusterde Cb's met toppen tot ca. FL200. In de noordelijke helft zien we vanmiddag naast convectieve ook frontale bewolking op het indraaiende deel van de occlusie, met vanmiddag en vanavond op de Noordzee en later mogelijk ook in het noordelijk kustgebied kans op St. In de nacht naar zondag verdwijnt de diepe convectieve bewolking en zondag zien we vooral stratiforme bewolking, met bij de occlusierestanten en het zadelgebied St, mogelijk tot aan dek. Bij de ingedraaide occlusie rond het Belgische laag zien we dan een dikker pakket stratiforme bewolking. In de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee dan al weinig bewolking meer, deze opklaringen breiden zich in de loop van zondagmiddag en -avond zuidwaarts over het land uit.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities, in neerslag matig tot slecht. Bij de occlusie in de nacht naar zondag ook buiten neerslag matige tot slechte condities, mogelijk ook boven zee. Verder naar het noorden in de steeds droger wordende lucht (maritiem arctisch) uitstekende zichtcondities.

Neerslag:

Aan de oostflank van de hoogtetrog enkele geclusterde buien, in de tweede helft van de ochtend opnieuw oplevend door de dagelijkse gang, met in het oosten opnieuw een kleine kans op onweer en hagel. Vanmiddag en vanavond op de occlusie mengeling van frontale en convectieve bewolking. Zondag bij de occlusierestanten wat buiige regen. Bij de ingedraaide occlusie rond het Belgische laag zien we langdurige matige regen, in het zuiden en zuidoosten kan cumulatief tot en met zondagavond 20-30 mm vallen.

Temperatuur:

Conform modeluitvoer.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten