17/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-03-2023 05:26 | KNMI | m.b.t. 30-03-2023 t/m 31-03-2023

Valid: 2023-03-30 05:26:11 - 2023-03-31 24:00:00
Issued: 30-03-2023, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een sturend laag met diverse kernen ligt ten zuiden van IJsland. Ons aandachtsgebied bevindt zich aan de zuidoostflank van het laag in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van vrij zachte lucht. Een NW-ZO georienteerd warmtefront ligt boven het uiterste noordoosten van de FIR en trekt noordoostwaarts. Het golvende NNO-ZZW georienteerde koufront ligt boven het midden en verlaat in de ochtend het oosten. Net noord van de FIR ontstaat op de golf een klein laagje, dat richting Denemarken trekt. Achter het koufront komt het aandachtsgebied overdag in getransformeerde maritiem polaire lucht. In de ochtend beweegt een grondtrog over het noorden oostwaarts over het land, gevolgd door een vlakke rug. Op hoogte passeert begin van de middag een hoogtetrog met de koudste bovenlucht. In de nacht naar vrijdag trekt er na passage van de rug een convergentielijntje van zuid naar noord over het land. Intussen nadert van het westen uit een actief laag de Britse Eilanden. Vrijdag overdag trekt dit laag opvullend via het zuiden van Engeland naar de zuidelijke Noordzee, in de avond bereikt het de westkust. Het daaromheen ingedraaide occlusie trekt later in de nacht en ochtend van zuid(west) naar noord over het land.

Modelbeoordeling:

Het koufront is tamelijk diffuus met actueel slechts lokaal wat convectieve activiteit. Dit zien we ook in de modellen terug. Verder zien we de buiigheid overdag in alle modellen opleven. In het noorden en boven zee lijkt dit te koppelen aan een grondtrog ten zuiden van het laagje. Het opleven in het zuidoosten gebeurt door een combinatie van dagelijkse gang en afkoelende bovenlucht. Ten opzichte van de vorige runs zit de grootste activiteit wat zuidoostelijker. De buiigheid bij de convergentielijn in de nacht naar vrijdag zit duidelijk in alle modellen. Hier lijkt de naderende occlusie al een rol te spelen (inzaaiing). De laatste runs van zowel EC als Harmonie laten het laag vrijdagavond van de Kop van Noord-Holland naar Drenthe trekken. Ook in de ECMWF-EPS zien we de meeste leden met een koers over de noordelijke helft.

Wind(stoten):

EC heeft zoals gebruikelijk wat minder wind boven zee. Vanmiddag in de onstabiele lucht landinwaarts flink wat uitwisseling en daardoor een vrij vlagerige wind. Bij buien wordt dit nog iets versterkt met vlagen van 30-35 knopen. EC komt met name in het westen op meerdere plekken tot 35-40 knopen, waarschijnlijk deels door een wat hogere temperatuur. Vrijdag later op de dag is de wind aan de zuid(west)flank van het laag een aandachtspunt. Met name aan de zuidwestkust zijn zware windstoten mogelijk (75-80 km/uur).

Bewolking:

In de frontale zone boven het noorden van de FIR grote kans op St < 500 vt. Overdag beperkt een inversie rond FL100 actieve convectie, echter in het zuidoosten zou een CB wel door kunnen schieten tot FL250-300. Bij de convergentielijn typische inzaaiings-profielen met toppen tot FL150. Op de occlusie een dik pakket bewolking, met soms wat verscholen onstabiliteit. Vrijdag nabij het laag en de stagnerende occlusie boven zee het noorden van de FIR grote kans op St, plaatselijk ook mist. In de avond neemt ook boven land de kans op St toe.

Zicht:

Nabij het warmtefront boven zee op veel plaatsen mist. Donderdag neemt de kans op mist in het noorden van de FIR opnieuw toe.

Neerslag:

Bij dagelijkse gang is vooral convectie boven het zuidoosten een aandachtspunt. MuCape van ca. 500 J/Kg met ca. 25 kn effectieve windschering. Enkele multicellen met onweer, korrelhagel en windstoten tot ca 60 km/uur. Tegen de gele criteria aan, dit is aandachtspunt voor het zuidoosten van het land. Op de convergentielijn ondiepe convectie tot ca. FL150. Vrijdag vooral stratiforme regen op de ingedraaide occlusie. Lokaal kan de neerslag ook wat buiig worden, vooral als in het zuidoosten de bovenlucht weer afkoelt. CAPE is beperkt, 200-300 J/kg. Cumulatief vrijdag in de zuidelijke helft op veel plaatsen 20-30 mm.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten