26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

30-04-2023 18:47 | KNMI | m.b.t. 30-04-2023 t/m 01-05-2023

Valid: 2023-04-30 18:47:05 - 2023-05-01 24:00:00
Issued: 30-04-2023, forecaster: diepevee

Synoptische situatie:

Een centrum van hogedruk boven de Duitse Bocht trekt naar Oost-Europa waardoor de stroming geleidelijk oostelijk wordt. De lucht is van maritiem polaire oorsprong. Een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt naar Zuid-Noorwegen. Ten zuiden van dit laag trekt een occlusierestant (van oorsprong een dubbelconstructie) mee. Dit NNW-ZZO georiënteerde occlusierestant bereikt maandagmiddag het noordwesten en ligt aan het einde van maandagavond boven het zuidoosten. Parallel aan dit restant trekt er op hoogte een kortgolvige trog mee. Tegelijkertijd komt er een noordelijke stroming op gang, waarbij het verlengde van de occlusie van vandaag zuidwaarts trekt en maandagavond het noorden van het land ONO-WZW georiënteerd bereikt. Ten noorden hiervan stroomt koelere en drogere lucht naar ons land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt zijn de buien van maandagmiddag/maandagavond voor het oosten. De buien zitten op een convergentielijn voor het occlusierestant uit en worden ook geholpen door de dagelijkse gang. De modellen gaan verschillend met de buien om: EC en HA43 laten ze in het midden en oosten van het land ontstaan, HAP1 berekent weinig buien en HA40 laat ze pas in Duitsland ontstaan (dit schuift een beetje in de opeenvolgende runs). Wat wel consistent in de modellen zit, is dat de buien onweerskansen hebben, er weinig schering is en dat er lokaal ca. 10-15 mm in een uur kan vallen. Ook is er een kleine kans op hagel. In het westen is de wind maandagmiddag al aanlandig geworden en is de kans op een bui veel kleiner.

Wind(stoten):

Bij de buien windstoten mogelijk tot ca 30 knopen. Dit zou dan door water loading moeten komen omdat er zeer weinig wind op hoogte staat en er ook geen NAPE is, daarmee lijkt het me ook aan de hoge kant, iets wat we vaker zien bij de Harmonie varianten.

Bewolking:

Bij het occlusierestant maandagavond kans op St, vooral in het noorden van het land en de noordelijke Noordzee. Ook kan er een verscholen CB bij de occlusierestant zitten. Bij de (verlengde) occlusie vanuit het noorden uitgebreidere St met dan ook een grote kans op een basis onder de 500 vt. Maandagmiddag/avond op de convergentielijn CB's met toppen FL200/230.

Zicht:

Zichtvermindering door neerslag en mogelijk ook in de St van maandagavond bij de occlusie vanuit het noorden.

Neerslag:

Actueel bij de occlusie wordt er op de noordelijke Noordzee af en toe (mot)regen gemeld, dit wordt ook ondersteund door de modellen. Maandagochtend en maandagmiddag op de occlusierestant regen boven de Noordzee en het westen van het land. Dit is voornamelijk stratiforme neerslag, maar de temps zijn potentieel onstabiel en door forcering van de hoogtetrog is een (verscholen) bui niet uitgesloten. Maandagmiddag met name in het oosten en zuidoosten ontwikkeling van enkele buien, getriggerd door dagelijkse gang en convergentie. Schering is zeer klein, CAPE-waardes 500-1000 J/kg. Dit betekent single cell, mogelijk pulse storm. In combinatie met niet al te veel bovenwind kan dit lokaal wel 10-15 mm regen opleveren, vooral HA43 laat dit zien. Onweerskansen zijn reeel en hagel is met deze CAPE-waardes ook niet helemaal uit te sluiten.

Temperatuur:

Maandag wordt Tx al vroeg in de middag bereikt. Daarna gaat de wind om naar noordwest en koelt het af, of ontstaan er (onweers)buien waardoor de temperatuurstijging stopt.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten