26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-05-2023 05:27 | KNMI | m.b.t. 04-05-2023 t/m 05-05-2023

Valid: 2023-05-04 05:27:18 - 2023-05-05 24:00:00
Issued: 04-05-2023, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Noorse Zee heeft een uitloper richting de Baltische Zee. Aan de zuidflank van deze uitloper staat een oostelijke stroming met aanvoer van droge continentaal polaire lucht. De hogedrukuitloper trekt zich geleidelijk terug richting Scandinavie terwijl een occluderend frontaal systeem vanaf de Atlantische Oceaan van het zuidwesten uit naderbij komt. De stroming wordt geleidelijk zuidoostelijk. De frontale vore bereikt het zuidwesten in de tweede helft van de avond en beweegt in de nacht naar vrijdag noordoostwaarts over het land. In de bovenlucht wordt het front gevolgd door een hoogtetrog, de voorste begrenzing van een bel koude lucht in een sterk cyclonale hoogtestroming. Ook lijken de linkeruitgang van een zwakke straalstroom en een 'low-level jet' mee te helpen bij het activeren van het front. Achter de vore wordt de stroming (aan de grond) zuidwestelijk en is de aangevoerde lucht vochtig. De combinatie met koude bovenluchten (en dagelijkse gang) resulteert in een onstabiele opbouw.

Modelbeoordeling:

Voor vandaag is het enige aandachtspunt de dikte van de hoge (en middelbare) bewolking en hoeveel zon daar nog doorheen zal komen, hetgeen invloed heeft op de temperatuur. EC berekent meer bewolking, en dus lagere temperaturen, dan Harmonie. Verder gaat de aandacht uit naar de convectieve neerslag bij de frontale vore en bij de buien vrijdag overdag. Hoewel de modellen in de details verschillen, laten ze allemaal een activering zien van het front vrijdagnacht en vrijdagochtend vroeg. De Harmonies laten daarbij ook een kans op onweer zien, vooral in het noorden. EC niet, maar gezien de onstabiliteitsdiepte (vanaf hoogte) is er zeker een kans. Vrijdagmiddag m.u.v. het noordwestelijk kustgebied overal stevige (onweers)buien, het zwaartepunt lijkt op het oosten en noordoosten te liggen. De Harmonies komen ook met een signaal voor zomerhagel, iets dat gezien de organisatiegraad (CAPE: 1000 J/Kg, SH: 20-30 kn > multicell) goed mogelijk is. V.w.b. windstoten is vooral waterloading van belang, plus enige NAPE. Harmonie komt met 25-30 kn, HA40 met 30-40 kn (geel).

Wind(stoten):

Buitengaats 6 Bft, geen seinen nog. In de nacht naar vrijdag in het noorden van de FIR mogelijk een 7 Bft. Bij de buien bij de frontale vore vooral in het zuidwesten mogelijk uitschieters tot ca. 25 kn, naar het noordoosten toe afnemend. Bij de buien vrijdagmiddag zijn windstoten mogelijk tot ca. 30 kn (60 km/uur), zware windstoten (tot 75 km/uur) zijn echter ook niet uitgesloten.

Bewolking:

Vandaag alleen hogere bewolking. Vanavond en in de nacht naar vrijdag bij het front middelbare bewolking en hoge Sc-bewolking. In deze bewolking zitten ook Cb's verscholen met hoge basis en toppen tot ca. FL250 (HA43 schiet door naar FL330). Bij en direct achter de frontale vore is er ook kans op lage bewolking, boven zee mogelijk ook St beneden 500 vt. Boven land gaat het vrijdagochtend vooral om turbulentiestratus (neerslag gevallen, doormenging). De mist die HAP1 en HA43 berekent lijken mij vooralsnog te zwaar aangezet. Vrijdagmiddag Cu & Cb's, met toppen tot FL300, alhoewel de Harmonies niet verder meer komen dan FL270.

Zicht:

Goede zichtcondities. Bij en in een zone achter de frontale vore teruglopende zichten, met name boven zee ook buiten de neerslag om. We gaan voorlopig echter niet uit van mist.

Neerslag:

Bij het front buiige regen, met vooral in het westen en noorden kans op stevige (onweers)buien. Vrijdag overdag vanaf het middaguur buien op de dagelijkse gang, met vooral verder landinwaarts een grote kans op onweer, hagel en windstoten. In de namiddag en avond van het westen uit in activiteit afnemend. Lokaal kan er 10-20 mm vallen.

Temperatuur:

Vanmiddag vrij grote verschillen in de middagtemperatuur, rond 16°C in het noorden en 23°C plaatselijk in het zuiden. In De Bilt waarschijnlijk de eerste warme dag van het jaar (Tx =>20°C).

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten