28/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

22-09-2023 12:02 | KNMI | m.b.t. 22-09-2023 t/m 23-09-2023

Valid: 2023-09-22 12:02:27 - 2023-09-23 24:00:00
Issued: 22-09-2023, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in maritiem polaire lucht, aan de oostflank van een grootschalige hoogtetrog boven de Britse Eilanden, waar zich ook meerdere kortgolvige hoogtetroggen bevinden. Een eerste ligt ten noorden van ons op de Noordzee en trekt noordwaarts weg. Een tweede, samen met een CAD volgt vanmiddag en vanavond. De as van de grootschalige hoogtetrog zelf volgt dan zaterdag overdag, gevolgd door een zuid-noord georiënteerde rug van hoge druk op zaterdagavond.

Modelbeoordeling:

De modellen geven de neerslagverdeling goed weer, waarbij het wel lijkt dat de neerslag van het zuiden uit bij de CAD wat eerder lijkt te komen dan in de modellen. Voor vanavond berekenen de Harmonies wat zwaardere buien boven het zuidoosten, dan is onweer en windstoten (30-35 kn) niet helemaal uitgesloten. Ha43 en HA40 geven voor eind van vanavond / begin van de nacht ook windstoten van ca. 60 km/uur, het signaal is te dun en te kleinschalig om daarvoor te waarschuwen. Aankomende nacht laat EC de buien van het westen uit niet het land opkomen. Een bekend artefact waarbij we de Harmonies volgen die dat wel doen.

Wind(stoten):

De actuele 6 Bft die plaatselijk soms gemeten wordt, zal spoedig verdwijnen. Bij een wat zwaardere bui kans op windstoten, vooral aan de westkust en boven Limburg.

Bewolking:

Bij en achter de duidelijkere CAD zien we vanaf vanavond vooral in het zuidoosten en oosten en flink (turbulentie) St-signaal dat er realistisch uitziet. Eind zaterdagochtend trekt deze St weer optrekkend Duitsland in. Verder op nadering van de grootschalige hoogtetrog in toenemende mate CB's met toppen tot ca. FL300. Zaterdag lijken de CB-toppen wat lager te zijn, tot ca. FL250.

Zicht:

In matige neerslag matig tot slecht zicht. De nacht naar zaterdag en zaterdagochtend landinwaarts kleine kans op nevel, vooral als het achter een bui even flink opklaart. In de nacht naar zondag in de rug kans op mist.

Neerslag:

Vooral bij de hoogtetroggen soms geclusterde buien. Soms is de neerslag ook wat stratiform van karakter (vooral bij de CAD). Zaterdag pas later op de dag van het zuidwesten uit afnemend buiig op nadering van de rug. CAPE is beperkt: veelal tussen 200-500 J/kg, nabij de kust plaatselijk 500-800 J/kg. Effectieve schering zit in het multicell-regime. Onweerskansen in KEPS zijn iets overdreven, maar geven wel een bruikbare kwalitatieve indicatie van waar de onweerskans verhoogd is. Regionaal zijn voor vandaag en zaterdag etmaalsommen van 20-40 mm mogelijk, vooral in de kustgebieden en in het zuidoosten, aandachtspunt.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten