29/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-10-2023 05:22 | KNMI | m.b.t. 03-10-2023 t/m 04-10-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 04 oktober 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Synoptische situatie:
Een kleinschalig lagedrukgebied (randstoring van een grootschalig laag nabij IJsland) ligt om 04 UTC boven het noorden van de FIR. Dit lagedrukgebied trekt vanochtend snel noordoostwaarts naar Zweden. Het laag heeft aan de zuidflank een stevig windveld. Het warmtefront ligt momenteel boven het noorden van de FIR en trekt spoedig noordwaarts. Het nauwelijks actieve koufront passeert tussen 04 en 06 UTC het land. De backbent-occlusie volgt in de ochtend en activeert door de nadering van een hoogtetrog. De as van deze trog ligt 's avonds alweer boven het westen van Duitsland. In de avond krijgen we nog te maken met een tweetal occlusierestanten. Woensdag komt een omvangrijk hoog boven de Golf van Biskaje naderbij. Aan de noordflank dringt dan nog wel een frontaal systeem op boven het noorden van de FIR.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunt vormt de wind aan de zuidflank van het laag en voor het zuidoosten ook bij de backbent-occlusie vanmiddag, vanwege een activering door de rechteringang van de jet en de hoogtetrog. Op de kust lijkt er momenteel meer wind te staan dan in de modellen, maar de verwachting is dat de wind binnen het criterium voor code geel blijft. Voor het zuidoosten is de kans op grootschalig zware windstoten bij de occlusie klein, maar geholpen door convectie zou Zuid-Limburg lokaal met windstoten van ruim 70 km/uur te maken kunnen krijgen. HAP2 is voortdurende erg fors, maar heeft waarschijnlijk een te sterke uitwisseling. Bij de occlusierestanten geven de Harmonies over het algemeen een realistischer beeld van de buien dan EC. Wat betreft de grenslaagcondities komt HA43 het best overeen met de werkelijkheid, we gebruiken dit model als leidraad. De neerslagpatronen zien er redelijk vergelijkbaar uit, al heeft EC heeft de buien te dicht op de noordwestkust.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tot de passage van het koufront opvallend hoge temperaturen. In het zuidoosten om 05:00 lt op diverse plaatsen 21 C.

Wind:
Stevig windveld zuid van de randstoring en landinwaarts ook bij de backbent-occlusie / hoogtetrog. Zeeland zit momenteel dicht tegen de 41 kn aan. We noemen voorlopig ca. 70 km/uur, ook voor de windstoten boven Limburg bij convectie.

Bewolking:
Actueel St en ingebedde CB's met toppen tot FL350 bij het warmtefront, deze lopen spoedig de FIR uit. Bij de ingedraaide occlusie lokaal St. Bij het koufront niet veel meer dan wat Sc-velden, bij de backbent-occlusie in toenemende mate CB's met toppen tot ca. FL250. Bij de occlusierestanten enkele Tcu's, boven warm (zee)water mogelijk Cb's met toppen nog tot FL150.

Neerslag:
Regen- en onweersbuien op de warmteadvectie bij het warmtefront (en ook een wegtrekkende hoogterug). Ca. 500 J/kg MuCape, middelbare onstabiliteit. Dit loopt spoedig de FIR uit. Dit kan niet geheel worden uitgesloten. Na passage van het koufront (nauwelijks actief) verdwijnt deze middelbare onstabiliteit. Nabij de backbent-occlusie op nadering van de hoogtetrog opnieuw onstabiele profielen, maar dan vanaf de grond tot FL250. Dit geldt vooral voor het zuidoosten, alle modellen laten de buien hier activeren wat mede door de rechteringang van de jet komt. Met ca. 500 J/Kg en ca. 20-30 kn 0-3 km schering zou dit goed georganiseerde convectie kunnen zijn met onweer en windstoten. Op de occlusierestanten ook enkele buien die van west naar oost over het land lopen (Harmonies geven dat doorgaans beter weer dan EC). Vooral boven zee nog met kans op onweer. Woensdag uit wat dikkere Sc/Cu mogelijk een enkele spat, maar vrijwel overal droog.

Zicht:
In neerslag matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 03/10/2023 05.22 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten