29/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-10-2023 17:49 | KNMI | m.b.t. 19-10-2023 t/m 20-10-2023

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 20 oktober 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland beweegt deze periode richting midden Frankrijk. Bijbehorende frontaal systeem stagneert boven het noorden van het land. In de nacht naar vrijdag ontstaat boven Frankrijk een secundair lagedrukgebied dat noord-noordwestwaarts beweegt en vrijdag rond het middaguur boven het Nauw van Calais wordt verwacht. Bijbehorende occlusie bereikt aan het einde van vrijdagnacht het zuiden en verlaat in de loop van de avond het noorden. De beide eerder genoemde fronten bewegen dan langzaam verder noordwaarts.

Modelbeoordeling:
Ondanks het feit dat het synoptisch gezien tamelijk complex is, zien we toch vrijwel geen verschillen tussen de modellen. Frontpassages en positie van lagedrukkernen komen goed overeen. De verschillen zitten vooral in de grenslaagparameters zoals bv de lage bewolking. EC geeft doorgaans iets minder slechte condities dan de Harmonies. Met name bij de stagnerende fronten boven het (uiterste) noorden zien we de basis flink zakken en in de Harmonies zelfs af en toe tot (dicht bij) de grond komen. Verder zien we vrijdag, op de noordflank van het opdringende Franse laag, in het noorden/noordoosten koudere lucht binnenkomen met een straffe oostelijk wind. Boven de Duitse Bocht levert dat een 8-9 Bft op, in het noordelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Sterke tweedeling in temperatuur. Vrijdag tussen 6°C in het noordoosten en 16°C graden in het zuiden. Bij een straffe oostenwind in het noorden vrijdagmiddag gevoelstemperturen van net boven het vriespunt.

Wind:
Verder buitengaats O-ZO 6 Bft, In het noordelijk kustgebied O-ZO 7 Bft. Geleidelijk neemt de wind in het zuidwesten van de FIR af naar 5/6 Bft. Op de noordflank van het opdringende laag op vrijdag weer een toenemende wind (zie modelbeoordeling).

Bewolking:
Bij het stagnerende front boven het noord(oost)en op uitgebreide schaal (lage) St, de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend mogelijk zelfs aan dek. Vrijdag breidt de St zich over het gehele land uit, door de toenemende wind en aanvoer van iets drogere lucht neemt de kans op lage St wel af. Nabij de kortgolvige hoogtetrog enkele (ingebedde) Cb's met toppen van FL50-FL200 en plaatselijk wat St.

Neerslag:
Vannacht nabij het occluderend koufront regen. Erachter bevindt zich een gebied met vrijwel droog weer. Pas vanmiddag op passage van de occlusie van het zuidwesten uit regen (soms wat buiig). In de nacht naar vrijdag lijkt de meeste neerslag het noorden van het land uit te trekken. Dan is het weer wachten op het volgende frontale systeem, horend bij het opdringende Franse laag. Dit front brengt vooral vrijdagochtend en -middag veel regen. In totaal valt er de komende 48 uur vrijwel overal 20-40 mm, in de noordelijke helft plaatselijk 40--50 mm. Nabij de kortgolvige hoogtetrog buiige regen.

Zicht:
Bij passage van de frontale systemen in neerslag matig tot slechte zichten. Het noorden blijft lang dichtbij of onder de frontale zone met soms slechte zichten en kans op mist (St aan dek).

Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 19/10/2023 17.49 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten